Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Пунктът Рудозем - Ксанти ще бъде отворен през 2020 г.

Стратегически двустранни проекти с Гърция са били обсъждани на заседание на съвместния Комитет по наблюдение на Програмата за трансгранично сътрудничество Гърция-България 2014-2020.  Това бе съобщено на  форум в Ксанти, председателстван от заместник- министъра на регионалното развитие и благоустройство Деница Николова и заместник-министъра на икономиката и развитието на Гърция Статис Янакидис. 

Двете страни определиха отварянето на пункта Рудозем - Ксанти, като приоритетен. Прогнозата на участващите в Комитета е, че той ще бъде завършен и пуснат в експлоатация през 2020 година. На заседанието бяха одобрени условията за набиране на проекти за малки и средни предприятия, които да развият своя капацитет в трансграничния регион и да допринесат за икономическия растеж и заетост.

Общата стойност за поканата е 10 милиона евро, а всяко предприятие ще получи финансиране до 200 000 евро. Съфинансирането от страна на бенефициентите е 35 процента, а максималната стойност на всеки проект може да бъде до 600 000 евро.

"Такъв тип проекти ще бъдат финансирани за първи път и това безспорно е огромен успех за България и Гърция, в частност за фирмите от пограничните райони", е коментирал пред пресцентъра на институцията областният управител на Хасково Станислав Дечев. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във