Банкеръ Daily

Теменужка Петкова

Пълната либерализация на пазара решава проблемите с цената на тока

Организациите на работодателите - Асоциация на индустриалния капитал, Българска стопанка камара, Българската търговско-промишлена палата и Конфедерация на работодателите и индустриалците, се срещнаха днес с министърката на енергетиката Теменужка Петкова и ръководители в енергийния сектор заради цените на тока за индустрията.

Домакин на срещата беше Кирил Домусчиев. Бяха набелязани теми, по които да продължи съвместната работа, така че да бъдат удовлетворени исканията на всички заинтересовани страни. В срещата участваха и председателят на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов, изпълнителните  директори на БЕХ, ТЕЦ „Марица Изток 2“, НЕК, АЕЦ „Козлодуй“, ЕСО, „Булгаргаз“, БНЕБ, „Мини Марица Изток“, както и заместник-министърът Жечо Станков и експерти от министерството на енергетиката.

"Основният път за цената на тока за промишлеността и нейното пазарно изражение е пълната либерализация на пазара на електрическа енергия. Стигнахме до общи решения за законодателни промени, които бизнесът подкрепя", заяви Петкова пред работодателите, които преди няколко дни й поискаха оставката.

„Работим по всички въпроси, по които има разминавания между хората, които ръководят енергетиката, и бизнеса. Разбрахме се да водим още по-активен диалог и да продължим експертните разговори през следващата седмица. Вярваме, че това е правилният и успешен подход в тази критична ситуация на преход към нисковъглеродна икономика и в контекста на предстоящата Зелена сделка“, коментира Кирил Домусчиев.

Предстои допълнителна среща с ръководството на ТЕЦ „Марица Изток 2“, на която ще бъдат обсъдени мерките за оптимизация на работата на дружеството, така че да се отговори на новите регулаторни предизвикателства и на критиките, отправени от страна на бизнеса. Целта е да се намерят пазарни решения на проблемите, които поставят дружеството в затруднено положение. 

С председателя на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов беше договорено да бъдат внесени законодателни промени, които да дадат възможност да бъдат коригирани някои пропуски в нормативната база, които до този момент са спъвали работата в сектор енергетика. На 25 февруари т.г. ще се проведе кръгла маса, на която всички заинтересовани страни ще имат възможност да обсъдят предстоящите мерки.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във