Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ПЪЛНА СМЯНА НА КАРАУЛА ВЪВ ФИНАНСИТЕ

Четирима нови заместник-министри ще бъдат назначени в Министерството на финансите до 3 август. На 23 юли заместниците на Муравей Радев са подали оставките си пред Иван Костов, който ден по-късно сдаде премиерския пост на Симеон Сакскобургготски. По тази причина новият шеф на финансовото ведомство Милен Велчев не е виждал оставките на заместниците на Муравей Радев, както призна в предаването На четири очи по Нова телевизия. Това обаче не означава, че той не може да предложи на Симеон Сакскобургготски да назначи някой от тях за заместник-министър на финансите.
За Николай Георгиев, Димитър Радев и Пламен Орешарски е сигурно, че нямат намерение останат в министерството. Отива си и колегата им Пламен Минев. Все още няма пълна яснота около съдбата на Кирил Ананиев - петия заместник на Муравей Радев. На 25 юли той официално се раздели с колегите си, но не е изключено Велчев да го предложи за свой заместник.
Във финансовите среди се коментира, че единият от номинираните за заместник финансов министър е

Красимир Катев

който работи в американския застрахователен гигант Ей Ай Джи в Лондон. Преди да премине в редиците на застрахователите, Катев е бил служител на японската Дайвабанк и на швейцарската банка Париба, която в края на 1999 г. бе погълната от френския гигант Банк Национал дьо Пари. Освен това Катев е член на съвета на директорите на създадената през 2000 г. фирма Булвенчърс АД, сред чиито акционери са синът на новия премиер - княз Кирил, сегашният вицепремиер и министър на икономиката Николай Василев и председателят на парламентарната Комисия по транспорта Николай Николов.
В момента представители на НДСВ убеждавали Красимир Катев да напусне високоплатената си работа в Ей Ай Джи, за да се отдаде на много по-нископлатената служба в името на отечеството. Ако той все пак приеме предложението и стане заместник-министър на финансите, ще надзирава управлението на държавния външен и вътрешен дълг. Досега за тях отговаряше заместник-министърът Пламен Орешарски. В коридорите на финансовото министерство спрягат за това място и друг кандидат - шефа на дирекция Външни финанси

Лъчезар Стефанов

- доверено лице на Орешарски. Стефанов работи от 1990 г. в управление Международно сътрудничество. След няколко преструктурирания през 1997 г. то става главно управление Външни финанси и Стефанов е назначен за негов началник. През 1999 г. управлението е трансформирано в дирекция, която Стефанов продължава да ръководи и до днес. Той познава детайлите по преговорите с повечето чуждестранни кредитори на България и е наясно с взаимоотношенията на финансовото министерство с всички инвестиционни банки, които са предлагали услугите си по преструктурирането на външния ни дълг.
Слуховете около кандидатурите за креслото на Орешарски не пожалиха и

Нина Ставрева

началничката на дирекция Държавни и гарантирани от държавата дългове. Към нея има специален отдел, който се занимава с управлението на държавния дълг.
Ставрева работи в Министерството на финансите от 1992 година. През 1993 г. оглавява отдел Емисионен към управление Държавно съкровище и дълг, което до 1997 г. се ръководеше от Пламен Орешарски. През същата година той бе назначен за заместник-министър, а управлението бе поето от Нина Ставрева и по-късно бе трансформирано в дирекция. Не е изключено именно тя да заеме мястото на Орешарски в съвета на директорите на Банковата консолидационна компания. Ставрева има опит в банковия сектор, тъй като е била в надзорните съвети на БИОХИМ и Насърчителна банка. В момента тя е член на управителния съвет на Банка ДСК и участва в борда на директорите на Черноморска банка за търговия и развитие.
Милен Велчев смята да обедини отговорностите по бюджета, с които до момента се занимаваше Димитър Радев, и по разходите на хазната - досегашен ресор на Кирил Ананиев. Занапред тези две дейности ще бъдат поставени под надзора на един заместник-министър. Името му обаче е обвито в загадки. Слуховете в министерството са, че сериозни шансове за този пост има

Бойко Георгиев

- началник на дирекция Финанси на общините. Той е започнал кариерата си във финансовото ведомство през 1985 г. като специалист по бюджетите на Министерството на правосъдието, Върховния съд и Главно управление на пътищата. След 1989 г. работи към Главно управление Бюджет и се занимава с общинските бюджети. През 1999 г. става шеф на новосъздадената дирекция Финанси на общините. Георгиев е един от най-популярните (без кавички) държавни служители както в министерството, така и в България. Колегите му твърдят, че не е отказвал услуга на никого. А повечето от кметовете неведнъж са ползвали съветите му при изготвянето на общинските бюджети и при оправянето на счетоводните бакии на местната власт.
От списъка на хората, които могат да заемат поста заместник-министър, не бива да се изключва и
Добрин Пинджуров

- началник на дирекция Бюджет и държавно съкровище. Той работи в Министерството на финансите близо 16 години, а от 1996 г. е началник на главно управление Бюджет, което през 1999 г. е трансформирано в дирекция Бюджет и държавно съкровище. Повече от десет години Пинджуров е дясната ръка на всички заместници на финансовия министър, които са отговаряли за съставянето на бюджета. Той е много високо ценен както от Димитър Радев, така и от предшественика му Димитър Костов. Новият финансов министър Милен Велчев пък не крие, че много добре познава хората от дирекциите, подчинени на Димитър Радев, и цени високо професионализма им. Пинджуров обаче има една черна точка в автобиографията си. През 1994 г. и 1996 г. той участваше в ръководството на Бизнес Банка, но не като изпълнителен член. Банката обаче фалира през 1996 година. Поради тази причина през март 2001 г. той не бе избран в надзорния съвет на Насърчителна банка, въпреки че Министерството на финансите първоначално бе издигнало неговата кандидатура.
За наследниците на бившите заместник-министри Николай Георгиев и Пламен Минев до края на седмицата можеха да се правят само догадки. Ясно е само, че едно от двете кресла ще бъде предоставено на човек, посочен от Движението за права и свободи. Коментарите в някои политически кръгове са, че ДПС ще предложи свой човек, който в момента е кмет на една от общините в Лудогорието.
Служители на финансовото министерство твърдят, че сред номинираните за заместник-министри е и

Максим Димов

Ковчежникът на НДСВ свърши доста добра работа по набирането на средства за предизборната кампания на царското движение и нищо чудно да бъде възнаграден за това с висша административна длъжност. Именно той влезе при Милен Велчев към 18.00 часа на 24 юли (вторник), няколко часа след избирането му за министър. Освен него на първа аудиенция при Велчев дойдоха председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Иван Искров, депутатът от НДСВ Мирослав Севлиевски, членът на икономическия екип на НДСВ Любомир Минчев и

Оля Лечева

- новото пресаташе на министерството. Тя ще замени на тази длъжност Олга Раева, която вероятно ще започне работа към някоя от административните структури на мироопазващите сили в Косово или в Босна и Херцеговина.
Лечева е по-известна с участието си в популярната преди петнайсетина години естрадна група Трамвай N5. Била е манекенка, работила е и в Българската национална телевизия. Първият й допир с финансите е през 1998 г., когато става пресаташе на Българска асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП), чийто председател Калоян Нинов влезе в парламента като депутат от НДСВ. По време на предизборната кампания Лечева е помагала в щаба на царското движение. Твърди се, че тя сама е предложила услугите си на Милен Велчев и той е приел тя да оглави пресслужбата на финансовото министерство. Хората, които познават Лечева, я описват като мил и отзивчив човек. Тези качества обаче не са достатъчни, за да може да се справи в джунглата от специализирана финансова информация, в която бързо ще трябва да навлезе като шеф на пресцентъра на Велчев. А ако не се ориентира бързо в ситуацията, ефектът ще е много негативен за нейния нов шеф.

Facebook logo
Бъдете с нас и във