Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Публично – частното партньорство: инструмент за постигане на целите за устойчиво развитие

Искрен Веселинов
S 250 8553d128 e6fd 474b 87e4 0579f95c4b3d
S 250 7fa3626c 4bac 4a3b b6cb 7b639f4bc938

Представители на публичния и на частния сектори се срещнаха на Международната конференция "Публично – частното партньорство: инструмент за постигане на целите за устойчиво развитие на ООН". Дискусията целеше да популяризира идеите на международната организация и начините за тяхното постигане.

На конференцията, организирана от C.R.E.A.M. Bulgaria, присъстваха представители на правителството и на отделни министерства, представители на местната власт и на международни организации, посланици, дипломати, медийни и институционални партньори. "Факт е, че и в България, и като в Източна Европа, има какво да направим за популяризирането на публично-частното партньорство. Малко и колебливи са стъпките засега. Това е един огромен ресурс, който може да преобрази страната и да даде мощен тласък за развитието на регионите", заяви при откриването на събитието председателят на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление в парламента Искрен Веселинов.

В своето приветствие вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова подчерта, че целите за постигане на устойчиво развитие са насочени към повишаване на благосъстояние на хората. За това са необходими модерна, иновативна и конкурентна икономика, развитие на регионите, преодоляване на бедността, равнопоставеност и грижи за околната среда. Затова всяка държава вписва целите за устойчиво развитие в своите национални програми за развитие, а правителството - в своите управленски програми.

В панел "Екология" бяха обсъдени измененията в климата, които смущават националните икономики и засягат живота на хората и цели общества. Затова е нужно да се акцентира върху използването на възобновяеми източници на енергия, на по-малко суровини и да се намали загубата на храна.

Почти половината от световното население все още преживява с около 2 долара дневно. Бавният и неравномерен икономическия растеж налага да се преосмисли и реорганизира икономическата политика в световен мащаб. Това беше един от основните проблеми, засегнат в социалния панел. Сред начините за справяне с бедността е приобщаването на сферите, в които работят бедните  -например селското стопанство;  на местата където живеят най-бедните - в най-слабо развитите райони, с най-малко ресурси. Този сектор използва фактори на производство като ниско квалифициран труд и намалява цените на храната, горивата и дрехите, които потребяват бедните. А равните възможности за участие в развитието на всички са същината на приобщаващия ръстеж.

В социалния панел беше подчертано, че приетите от ООН цели, са насочени към посрещане на социални потребности в образованието, здравеопазването, социалната закрила и създаването на нови работни места.

Бяха засегнати и проблеми, свързани с демотивацията в обществото, най-вече сред младежите на възраст между 18 и 25 години, трябва да изграждат бизнес умения чрез забавление и учене, с които да се засили социалната им ангажираност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във