Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ПУБЛИЧНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ ИМА ДА УЧИ

Институтът по публична администрация и европейска интеграция (ИПАЕИ) организира през седмицата първия си семинар. Институтът започна дейността си в края на миналата година с помощта на програмата ФАР на ЕС. Целта на основаването му е квалификация и преквалификация, етика и поведение на държавните служители. Пред излизане е и първият каталог с програми за обучение на публичната администрация за повишаване на ефективността на обслужването на гражданите.
Тема на семинара бе усвояването на средствата от предприсъединителните фондове на Европейския съюз (ЕС). Дискусията събра представители на делегацията на Европейската комисия в България и висши държавни служители, които имат отношение към икономическата политика и към въпросите на фондовете, финансирани от ЕС.
Най-важните моменти в обсъжданията бяха помощта, осигурявана от ФАР за реформи в администрацията от ИСПА, за изграждането на инфраструктурата и опазване на околната среда, и от САПАРД за проекти в земеделието и трансгранично сътрудничество.
От предприсъединителните фондове България ще получава безвъзмездно над 200 млн. евро годишно до приобщаването й към Евросъюза. Това е един значителен ресурс за икономическото развитие и подобряване на качеството на живота у нас, заяви доц. Георги Манлиев, изпълнителен директор на ИПАЕИ. За да се възползваме от него обаче, освен знания и умения е необходимо и изграждането на структури, които да отговарят за подготовката на проекти и за изразходването на средствата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във