Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Психиатриите са в критично състояние, започват спешни ремонти

Над 50 процента от психиатричните отделения, болници и центрове са в наистина в критично състояние. В страната има 12 държавни психиатрични болници, 22 центъра за психично здраве и 11 съответни отделения към други болници. За целта ще бъдат необходими над 10 млн. лева. Това съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в Министерски съвет.  

Темата за състоянието на психиатриите стана актуална преди дни, когато във Фейсбук бяха разпространени снимки и видео от психодиспансера на Сточна гара в София, в които се видяха шокиращите битови условия там.

"Направен е анализ на всички психиатрични  болници, центровете за психично здраве и психиатрични отделения, включително сградния фонд и оборудването и съм информирал кабинета за тяхното състояние. Започваме подготовката на обществените поръчки за ремонт на тези болници и отделения. Освен че за ремонт на психиатричните клиники ще отпуснат поне десет милиона лева, държавата ще определи като приоритет обучението за психиатри", каза Кирил Ананиев.

Предвидено е създаването на 68 Центъра за грижа на лица с психични разстройства, умствена изостаналост и деменции, където ще се предоставят почасови услуги, трудова терапия, консултиране, подкрепа, мобилна работа, трудово наставничество и трудова заетост в реална работна среда. От 1 януари 2017 г. са повишени възнагражденията на работещите в държавните психиатрични болници с 18,24 на сто, а от началото на 2018 г. три държавни психиатрични болници са спечелили и изпълнили проекти по програма на норвежкия финансов механизъм. Основно ремонтирани и с добра материално-техническа база са центровете за психично здраве в Русе, Бургас, Враца, Добрич и Пазарджик. 

Наскоро министър Ананиев заяви, че сред задачите на ресорното му ведомство е осигуряване на обществена подкрепа за преодоляване на психиатричната стигма. Водещ принцип за развитието на психиатричната помощ у нас е максималното възвръщане на психично болния пациент в нормална среда и създаването на условия за реинтеграцията му в обществото.

На 24 януари психиатърът - д-р Владимир Сотиров, който е работил в здравното заведение на Сточна гара, публикува във Фейсбук следния текст (илюстриращата снимка е към текста на д-р Сотиров): 

"Днес, по силата на служебните ми задължения, попаднах в нещо, което би трябвало да бъде лечебно заведение - място, в което се възстановява и укрепва здравето. Тоест, произвежда се здраве. За краткото време, в което пребивавах на това място, аз усетих своето собствено здраве застрашено - при това аз имам добра закалка от пребиваването си в подобни институции, вкл. 6 години в Държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски" в Нови Искър (Курило). Това място се финансира с бюджетни средства, тоест с пари от нашите данъци и такси. Иначе казано ние сме акционерите в това "лечебно заведение". В него се лекуват нашите приятели, братя, сестри, майки и бащи. В него ще се лекуваме (или сме били лекувани) и ние. В него работят високо квалифицирани специалисти, които някога са влезли в тази професия, водени от наивни представи и алтруистични фантазии да помагат на страдащите и техните близки, като съдействат за възстановяване и укрепване на тяхното здраве. Вместо това те разболяват. И сами се разболяват! Защото тази среда не е здравословна за никой, който пребивава в нея. Областен психиатричен диспансер (за благозвучие наричан Център за психично здраве) - София, бул. Сливница 309 (нарочно го наричам с името му от времето, което го е създало такъв, защото там времето не е просто е спряло, то върви назад...)."

Facebook logo
Бъдете с нас и във