Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Проверки на квадрат за прокурори по САПАРД

Прокурорските диверсии на делото САПАРД достигнаха нови висоти през изминалата седмица. На 30 ноемвристана ясно, че инспекторатът към Върховната касационна прокуратура проверява прокурор Любка Кръстева заради отказа й да повдигне обвинение срещу колегата си Стойчо Ненков. Ненков стана обект на проверка и разследване за престъпление срещу правосъдието заради оттегления от него протест срещу оправдателните присъди на двамата основни подсъдими за пране на пари по това дело - Людмил Стойков и Марио Николов.


Ръководството на прокуратурата е вбесено от упорството на Кръстева да образува за действията на Ненков дело срещу неизвестен извършител. Тя изготвила именно такова постановление, но то било светкавично отменено от Софийската апелативна прокуратура с указания да се повдигне обвинение на Ненков. Вместо да ги изпълни, прокурорката си направила отвод. В медиите се появи информация, че Кръстева е върната в Районната прокуратура в Пловдив, откъдето е била командирована в Софиската градска прокуратура. Засега делото е поето от Румяна Арнаудова.


Опитите на временния главен прокурор Бойко Найденов да търси отговорност за умишлено проваляне на делото САПАРД засега удрят на камък. Ударът обаче ще е още по-тежък, ако Върховният касационен съд откаже да го възобнови по искане на прокуратурата. Намеренията на държавното обвинение са досегашните две дела по аферата - за пране на пари и за източване на 7.5 млн. евро, да бъдат обединени. Междувременно Найденов трябва да открие сред 1600-те си подчинени някой, който да се заеме с новия процес.


(За невъзможността да бъде търсена отговорност на българските магистрати четете в Параграф 22.)

Facebook logo
Бъдете с нас и във