Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Проверка установи 294 опасни коледни стоки

Една трета от коледните лампички за елха или прозорци не отговарят на изискванията на Европейския съюз, показа съвместна проверка на Агенцията за метрологичен и технически надзор и Комисията за защита на потребителите. Само за седмицата между 5 и 12 декември инспекторите проверили 457 свтещи гирлянда, като при 142 от тях били открити несъответствия. Това били например липсата на маркировка за съответствие; инструкции за употреба на български език; липса на обявено наименование и адрес на търговеца, както  и видими несъответствия със съществените изисквания.

При пиротехническите изделия ситуацията не била чак толкова лоша подобни несъответствия с директивите за безопасност на ЕС имало при 54 от общо 368, проверени продукта.

Най-лошо се оказало положението при детските играчки, захранвани с батерии. От 166 проверени играчки 98 не отговаряли на изискванията.

"Резултатите от проверката показват, че е намалял броят на играчки, пуснати на пазара без маркировка за съответствие, но все още се срещат играчки без предупредителни текстове на български език и без инструкции за употреба, които не съответстват по обем и съдържание на изготвените от производителите", посочват от ДАМТН. От агенцията допълниха, че за констатираните несъответствия на всички проверени, по време на кампанията, играчки, светлинни гирлянди и пиротехнически изделия ще бъдат предприети законосъобразни действия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във