Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Проверяват се дейностите, извършвани с тежкотоварна техника, в парк "Рила"

Не може да бъдат допускани тежкотоварна техника и дейности, които създават риск от увреждане на природната в Национален парк "Рила". Това заяви председателят на парламентарната Комисия по околната среда и водите и депутат от ГЕРБ Ивелина Василева по време на брифинг в Народното събрание.

"Преди да започне заседанието на комисията се видях за кратко с министъра. Изисках информация за това. Бях уверена, че се извършва проверка в момента за това какви процедури са били прилагани, как са одобрявани тези дейности, какъв е проектът, какви дейности включва. Лично съм изключително притеснена от това, което видях в репортажите и снимките", посочи Василева.

Според нея трябва да се провери дали има допуснати нарушения. "Ако да - всеки да си понесе отговорността."

В района на Рилските езера е започнала реализацията на проект за укрепване на туристическите пътеки, поставяне на дървени парапети и борба с ерозията. Това обяви в официална позиция вчера Красимир Андонов - директор на Национален парк "Рила" за публикуваните снимки на тежка техника, която работи по терена около "Бъбрека".

Багерът е качен на самоход и може да се види, че няма никакви увреждания. "Няма да се разкопава, няма да се разорава, както се спекулира. През юли и август има голям туристически поток, това е дестинация, която привлича много посетители. По принцип се работи ръчно. Този багер се наложи да обработи един малък участък, където не можеше да се работи ръчно, но е предвидено като цяло материала да се качва с коне", увери Андонов. 

Снимките на багера бяха качени в социалните мрежи и предизвикаха възмущение, защото не бе изяснено веднага дали има строителни дейности край "Бъбрека" и как тежката машина е стигнала до мястото.

Facebook logo
Бъдете с нас и във