Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Проверяват голяма автобусна компания по нареждане на Събев

В ход е проверка на голяма автобусна компания, разпоредена от министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев.

От Министерството на транспорта уточняват, че инспекцията е във връзка с разпространен сигнал от Сдружение „Боец“ за прикриване на нередности в дейността на „Юнион Ивкони“.

Изясняват се фактите и обстоятелства около организацията и реализирането на проверки на автобусната компания, извършвани през годините от служители на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, посочват от транспортното ведомство.

"Юнион Ивкони" пък обвини правителството, че извършва "чудовищни репресии" срещу организаторите на Националния протест на Обединения транспортен бранш. 

Министърът на транспорта заяви днес, че срещите му с превозвачите не са спирали. Според Николай Събев браншът не искал да обсъжда правната рамка, с която може да се облекчат ефектите от прилагането на пакета "Мобилност".

Колкото до исканията на превозвачите, в Русе Събев поясни, че за горивата, акцизите и добавките се готви антиинфлационен пакет, който ще бъде обявен от министерството на финансите следващата седмица. "Който пакет има за цел да стабилизира цените, така че да бъдат лесно прогнозируеми от страна на бизнеса и гражданите. Не може да стане веднага, просто защото са нужни доста разчети. Има различни варианти. Ще има мерки, нека да ги видят - според мен ще са доволни", каза Събев.

Николай Събев участва в церемония за кръщаване на новопостроения маневрен кораб „Искър“, собственост на Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“, съобщиха от пресцентъра на транспортното министерство.

По време на събитието той заяви, че страната ни ще търси, съвместно с Румъния, европейско финансиране, с което в следващите няколко години да се създадат нормални условия за корабоплаване по Дунав повече дни в годината и с по-голяма товароподемност на корабите.

Ускоряваме стъпките към реално изпълнение на мерките, набелязани по проекта Fast Danube, допълни Събев и коментира, че предстои да се създаде българо-румънска структура, която да кандидатства с общ проект за европейско финансиране от Механизма за свързана Европа.

Министърът обясни, че е време България да започне ефективно да изпълнява своите ангажименти по поддържане на корабоплавателния път, което от своя страна значително ще повиши икономическата ефективност на флотите, работещи на река Дунав.

Корабът „Искър“ е последният компонент от драгажната техника на Агенцията, с която тя вече ще може самостоятелно да изпълнява дейностите по удълбочаване на реката. Очаква се, след провеждане на необходимите обучения на екипажа за технологията на изпълнение, първите реални драгажни дейности да започнат още през лятото, посочват от Министерството на транспорта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във