Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ПРОВАЛЪТ НА НАЙ-ГОЛЯМОТО ИНДИЙСКО IPO

Годината на големите първични публични предлагания - такава трябва да е 2008-а за Индия. Финансовите вестници и брокерите трескаво коментираха очакванията си за поредицата внушителни емисии, които според тях щяха да дадат траен тласък на двете основни фондови борси в страната.
С най-силно вълнение се обсъждаше листването на Рилайънс пауър (Reliance Power), защото то щеше да е най-голямото в Индия досега. Акциите на поделението за производство и разпределение на електричество на един от най-мощните конгломерати (собственост на милиардера Анил Амбани) бяха презаписани 73 пъти. Още в първия ден от началото на търговията с тях обаче плановете на корпоративна Индия се провалиха. Цената на книжата на Рилайънс пауър се срина и повлече надолу Sensex - индекса на борсата в Мумбай. Инвеститорите, които бяха разграбили предварително акциите по 450 индийски рупии (11.25 щ. долара), разчитайки на слуховете, че те ще поскъпнат двойно в деня на появата си, изгубиха общо 121 млн. долара, след като книжата тръгнаха надолу и при приключване на търговията струваха 9.55 долара. Когато обзетите от паника купувачи се втурнаха да продават, пазарът се срина с 834 пункта (8%). И макар към средата на третия ден основният борсов индекс да показа признаци на възстановяване, акциите на Рилайънс пауър продължиха да поевтиняват.
Разбира се, много неща се случиха между 15 януари, когато компанията за първи път предложи свои книжа за продажба, и деня на появата им на борсата. Първо, всякакви надежди, че Индия може да се измъкне невредима след ипотечната криза в САЩ, избледняха напълно. Ударът, понесен от Рилайънс пауър, показва до каква степен се е понижило настроението на инвеститорите. Преди често казваха, че братята Амбани поддържат движението на фондовите пазари - коментира търговец на борсата в Делхи. - Сега обаче видяхме, че дори това име не е непобедимо. Настъпва лош период за дребните играчи.
Хиляди индийци от средната класа се втурнаха през последните години към фондовата борса, нетърпеливи да се възползват от бързия възход на Sensex. Имам много приятели, които се опариха - разказва Пулкит Шривастава, млад PR агент, инвестиращ в акции от 2002 година. - Преди три месеца беше идеалният момент за оттегляне със сигурна печалба. Сега е време да се успокоим и да започнем да играем дългосрочно.
Очевидно Рилайънс пауър следва примера на други азиатски фирми, които напоследък предложиха първични публични предлагания. Най-запомнящ се като че ли ще остане опитът на китайския петролен гигант ПетроЧайна (PetroChina). За кратък период миналия ноември той стана най-скъпо оценяваната компания в света, след като акциите му поскъпнаха със 163% и пазарната му оценка достигна 1 трлн. щ. долара. Но оттогава книжата му изгубиха половината от стойността си, оставяйки тълпи от разочаровани дребни инвеститори.
Страхувайки се от подобна съдба, сега индийските компании се присъединяват към конкурентите си в цяла Азия, отлагащи намеренията си за публична емисия през 2008-а. Очаква се половината от планираните за тази година 30 индийски IPO-та да бъдат забавени. Едно от големите изключения ще е управляваното от държавата дружество Ойл Индия (Oil India), което съобщи, че емисията му на стойност 378 млн. щ. долара ще се състои по план през март.
Докато страхът сковава играчите, а фирмите преосмислят стратегиите си, за процъфтяващия частен сектор на Индия ще става все по-трудно да привлича финансиране. Рязката корекция този път може би ще отблъсне много от начинаещите инвеститори, както това се случи след съобщението на индийския финансов министър, че ръстът на местната икономика вероятно ще се забави до 8.7% след миналогодишните 9.6 процента. Докато нещата се прояснят, пазарът ще остане колеблив, независимо че някои анализатори продължават да са оптимисти за по-далечното бъдеще.

Facebook logo
Бъдете с нас и във