Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Проучването за нефт и газ в находището "Хан Аспарух" ще продължи още две години

Срокът на разрешението за търсене и проучване на нефт и природен газ в площ „Блок 1-21 Хан Аспарух" ще бъде удължен с две години, считано от 15 май= Това реши Министерският съвет на днешното си заседание. 

Блокът е разположен в изключителната икономическа зона на България в дълбоко Черно море. Договорът с Тотал, ОМВ и Репсол, които проучват тази територия, е в сила от месец септември 2012 г. Френската компания Тотал е направила три сондажни проучвания, като от фирмата потвърдиха, че са открили нефт и газ, но не посочиха количества.

През двегодишното удължаване на срока ще бъдат извършени допълнителни геолого-геофизични работи и сеизмични изследвания на обща стойност 3.3 млн. евро.

С приетото днес решение Министерският съвет разрешава на „Репсол България" Б.В. да прехвърли своя дял от 30 на сто на другите две дружества - „Тотал Е&П България” Б.В. и „ОМВ Офшор България" ГМБХ. В резултат на прехвърлянето, делът на „Тотал Е&П България" Б.В. става 57,14%, а делът на „ОМВ Офшор България" ГМБХ - 42,86%.

Възможността за прехвърляне на правата и задълженията по предоставено разрешение за търсене и проучване е регламентирана в чл. 25, ал. 1 от Закона за подземните богатства.

През юли миналата година без успех приключи тримесечният сондаж за нефт и природен газ в дълбоките води на Черно море край Силистар, извършван от "Шел Интернешънъл Експлорейшън енд Дивелъпмънт Италия С.П.А.У, където 50 на сто държи „Шел“, 30% са на австралийската „Уудсайд Енерджи“, а останалият дял е на испанската „Респол“. Става въпрос за блока "Хан Кубрат". 

„В резервоарите, които ни интересуваха, бяха открити хидрокарбонати, но те не са подходящи за търговски цели. Сондажът е запечатан и изоставен, както беше планирано. Извършват се последващи проучвания за предприемане на бъдещи действия в блока“, се казва в отчета на компанията

От „Шел“ коментираха, че в световен мащаб при проучването на неизследвани досега терени, какъвто е „Хан Кубрат“, шансът за откритие на въглеводороди е 1:5. От 6 до 10 години може да отнеме процесът между проучванията и започването на експлоатация и добив на суровина от потенциално находище.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във