Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Противоепидемичните мерки регулират бизнес пътуванията

Фирми от балканските страни и Украйна са поддържали бизнес връзките живи у нас през декември. Изчисленията на в. "Банкеръ" показват, че 33 592 от всички, които са пристигнали със служебна цел са от съседните държави. А общо 44 262 туристи за обявили, че идват по този повод в България. Отново най-много турски (15 423) и румънски (7404) бизнесмени са били у нас в този период. Логично предвид близостта и големия брой съвместни фирми. Турция е най-големият ни търговски партньор сред страните извън Европейския съюз, а Румъния е на второ място в Евросъюза. Освен това статистиката показва и, че много туристи от тези страни посещават България.

От Сърбия са идвали със служебна цел у нас 4925 човека, от Северна Македония те са 3704, а от Гърция - 2138 бизнесмени. 

Украйна

е съвсем близо до тях - общо 2681 нейни граждани са пребивавали у нас със служебна цел през декември, но и през предишните месеци се наблюдава такъв бизнес интерес. Трябва да кажем, че той намира и конкретно изражение. През периода между януари и ноември миналата година вносът на украински стоки у нас расте с 6.3% и е на стойност 1.04 млрд. лева. Българският износ обаче е намалял значително - с 35.8%, и е за 407.1 млн. лева. Това предопределя и голямото отрицателно търговско салдо за България. 

От

Германия - 

най-големият ни търговски партньор, у нас със служебна цел са били 235 човека. Страната все пак е в десетката на най-активните. За  периода между януари и октомври българските фирми продължават да са по-активни и са изнесли повече стоки за Германия спрямо десетте месеца на 2019-а. При това има и ръст от 1.1% в експорта на годишна база, който е за 7.33 млрд. лева. Във вноса има спад от 10.30% до 5.93 млрд. лева. И търговското салдо е положително за страната ни (+1.39 млрд. лева). Прогнозите са, че за 2020 г. двустранната търговията ще бъде отново около 8 млрд. евро. 

Любопитен факт е, че се е увеличил броят на бизнесмените от 

Обединеното кралство

които са били у нас със служебна цел през декември. Общо 390 човека са направили това. След Брексит бизнес отношенията безспорно се усложниха и ще е необходимо време и много срещи за ново напасване на съвместната работа. Ако погледнем данните за търговията за единадесетте месеца на миналата година, то български фирми са изнесли стоки за 1.13 млрд. лева за Острова, а вносът е двойно по-нисък - за 678.3 млн. лева. И по двата показателя има спад на годишна база, но пък  търговското салдо с Обединеното кралство остава положително за нашата страна.

От

САЩ

са пристигнали 152 човека със служебна цел. Вносът за единадесетте месеца се е увеличил със 17.7% и вече е на стойност 681.4 млн. лева. За времето между януари и ноември износът е паднал под един милиард лева.  Изнесената продукти е за 966.9 млн. лева, което означава спад с 4.7% на годишна база. Но се запазва положителното търговско салдо за България - 285.5 млн. лева. 

В зависимост от противоепидемичните мерки в отделните страни ще има и свиване, и увеличаване на бизнес пътувания. Разбира се, все още сме далеч от нивата преди дванадесет месеца. Стокообменът ще е по-малък. 

Компаниите ще правят малки стъпки, съобразени с партньорите им по отношение на поръчките и производството и продажбите, а други ще откриват и нови възможности. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във