Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Протестите на животновъдите приключиха, исканията им са удовлетворени

Министърът на земеделието Румен Порожанов съобщи пред протестиращите пред сградата на Министерски съвет животновъди, че е получил уверение от премиера, че има възможност за изплащане на помощта "де минимис" за овцевъдите и козевъдите в размер на 15 лева. В момента ставката за подпомагане за една овца-майка и/или коза-майка е седем лева.

„Ще увеличим помощта  “de minimis” за всички овцевъди и козевъди на 15 лева. Премиерът Борисов обеща да получим допълнителни средства“. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов след среща с протестиращи животновъди.

  По повод протестите, свързани с Наредба №3 за директните плащания, министър Румен Порожанов каза, че  ще бъде направен анализ от гледна точка на производители, които не са успели да получат плащания по обвързаното подпомагане.След този анализ ще бъдат заложени средства за 2019 г. по бюджета на министерството, каза още Порожанов.

Премиерът Бойко Борисов ще разпише заповед за освобождаване на заместник-министъра на земеделието, храните и горите Цветан Димитров. Решението премиерът взе след срещата на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов с представители на протестиращите животновъди.

Борисов разпореди на министър Порожанов да освободи също така директорът на дирекция „Животновъдство“ Златка Възелова, директорът на Дирекция „Директни плащания и идентификация на земеделските парцели“ Георги Праматаров, както и съветника на министъра Бойко Синапов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във