Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Протеже на Пеевски придоби имот за 25 милиона

Седмица след това Добрин Иванов си купи апартамент от 260 метра


 Протежето на Делян Пеевски - Добрин Иванов, който придоби чрез фирмата си "Дипи"  цесиите на "Дунарит"  и много бързо успя да ги "осребри", като ги спазари за луксозната бизнес сграда на бул. "Цар Борис ІІ"І № 159,  е бил лично щедро възнаграден за усилията си по всички тези врътки.

Седмица след като успя да убеди синдиците на фалираната Корпоративна търговска банка  да му прехвърлят офис сградата, на 28 декември  2017-а, вече в лично качество, Добрин Иванов се обзавежда с нов  луксозен  апартамент на столичната улица "Самоков". Може би жилището е било личният му коледен подарък, разпростиращ се на над 260 кв. м., плюс гараж. За новата си придобивка  той се е бръкнал с 283 хил. лева.  КОЙ и как финансира предновогодишното пазаруване на бизнесмена, чиито фирми са с регистриран капитал от 500 до 5 хил. лв., така и не стана ясно. Но пък едноличната му фирма "Дипи инвестмънт" с капитал от 500 лв., регистрирана през септември миналата година, направи рекордната имотна сделка за 2017 година.


 

И така опакована

като коледен подарък

за избрани, дни преди празниците (на 19 декември) част от една от новите бизнес сгради с космически дизайн на бул "Цар Борис III" в столицата смени собственика си. (Тя се ползваше  като един от централните офиси  на банката, а част от помещенията  бяха предоставени за ползване на  телевизионния канал ТВ7, както и на  други  фирми от орбитата на финансовата институция.) Имотът  е част от запорираните активи на обявената в несъстоятелност финансова институция  и синдиците й са го  прехвърлили  на фирма "Дипи инвестмънт" - еднолична собственост на Добрин Иванов. Той стана известен  в публичното пространство, след като обяви   мераците си за овладяването  на  оръжейния завод "Дунарит". Той се  яви като негов кредитор  (чрез друго свое еднолично дружество "Дипи" ЕООД - с 5 хил. лв. капитал) с претенция за вземане за  47 млн. лв. дълг на оръжейния завод. През август фирмата на Иванов "придоби"  този дълг от офшорката Viafot. Нейните  собственици са базирани на  Вирджинските острови, но отдавна го  свързват  с депутата от ДПС Делян Пеевски . Та тази фирма  още през май 2016-а обяви, че е купила  вземането на "Е. Миролио" от "Дунарит" и поиска да бъде вписана на негово място като заложен кредитор. Един от основните  аргументи на офшорката  беше, че освен залога на търговското предприятие на "Дунарит" има и договор от 7 януари 2015-а с "Кемира" за залог на акциите на "Дунарит".

По време на съдебните дела обаче тя така и  не успя  да представи нито оригинал на договора с "Кемира" за залог на акциите му в "Дунарит", нито вписване в книгата на акционерите, нито джиро с текст, уточняващ, че акциите служат за обезпечение. Не успя да  докаже и наличието на договора и достоверността на  датата му, оспорени   от "Дунарит". Ако такъв договор е имало, както писа в. "БАНКЕРЪ" още през март миналата година, то той трябва да е бил сключен от тогавашния управител на "Кемира" - Бисер Лазов - някогашната дясна ръка на Цветан Василев, който при затварянето на КТБ стана защитен свидетел срещу банкера и премина  в лагера на Пеевски.

По време на скандалите около "Дунарит"  това "вземане" беше прехвърлено  при  синдиците на Корпоративна търговска банка, които на свой ред го продадоха на Държавната консолидационна компания, а тя  се опита  да получи контрола  върху завода. Опитът обаче се оказа неуспешен, тъй като оръжейното предприятие успя да изплати дълговете си към банката и парира мераците на Иванов да го овладее.

Очевидно

сега върви нова врътка

с тези "плащания". На 13 септември миналата година с капитал от 500 лв. е създадено ново дружество - "Дипи инвестмънт" , чийто едноличен собственик е "Дипи".  Три месеца по-късно то вече се явява новият собственик на пет огромни офиса в модерната сграда на бул. "Цар Борис ІІІ" №159 и на  70 паркоместа в подземния й гараж. Според нотариалния акт, с който в. "БАНКЕРЪ" разполага, сделката е сключена на 19 декември 2017-а и е вписана в Службата по вписвания същия ден.  Става дума за офиси, чиято обща разгърната площ е 9 132.82 кв. м, за 43.30%  от поземления имот, на който те са построени (с обща площ от 2 151.60 кв. м), и за 70 гаража, разположени на близо 2.5 дка площ.  Сделката за всички тези имоти е сключена на цена 20 202 570 лева.

Проверка на в. "БАНКЕРЪ"  в агенциите за недвижими имоти показва, че в този район подобни офис площи  се търгуват между 1250 и 1500 евро за квадрат. Паркоместата пък вървят  по 10-12 хил. евро всяко. Простата сметка показва, че реалната пазарна стойност само на офисите е средно (при 1300 евро за кв. м)  11 872 666 евро, или близо 23.5 млн. лева. Отделно от това паркоместата са на стойност над 800 хил. евро, или още над 1.5 млн. лева.

С други думи

"промоцията" за регистрираната преди три месеца компания е поне 5 млн. лева

За да разберем кога и как е взето решението за прехвърлянето на този имот от синдиците Асен Донов и Кристи Маринова, потърсихме пресаташето на фалираната банка Александър Кацаров. Той обаче категорично отказа да ни даде информация по случая и ни съобщи, че е взето решение да не се дава информация за разпоредителните сделки, които сключват синдиците.

От документите, вписани в нотариалния акт обаче, става ясно, че продажната цена на имотите "е действително уговорено плащане" и е съгласно договор за прехвърляне на вземане от 25 август 2017-а  (месец преди да е била регистрирана  новата фирма  собственик !!!) . Има и допълнително споразумение към Договора за прехвърляне на вземане и договор за цесия, сключен на същата дата  между "Дипи" ЕООД и КТБ АД (в несъстоятелност) и Договор за продажба на вземания и права чрез пряко договаряне от 1 декември 2017-а, сключен между КТБ и "Дипи инвестмънт" ЕООД. Освен това двамата синдици са подписали и декларации, от които става ясно, че задълженията към Добрин Иванов все още не са изплатени и това ще стане  при извършване на разпределение на осребреното имущество".

Преведено на обикновен  език, това означава, че банката ще продължава да прехвърля апетитни имоти или  активи  на своя "кредитор".

И това не е чудно, тъй като по наша информация сделката  на "Дипи" с Държавната консолидационна компания,  предвиждаше фирмата  да получи срещу своя ценен  пакет от задължения не пари, а активи, които синдиците са предлагали без успех на търгове.  

Формално  е спазено условието

имотът  да е бил предлаган за продан. Това стана веднъж през март миналата година, когато синдиците го обявиха за продан...  за срок от три дни. Естествено, че  трудно ще се намери купувач, който за толкова време  да осигури над 2 млн. за  депозит за участие в търга, независимо че на пазара на недвижими имоти вече беше започнал отчетливо да се забелязва все по-засилващият се интерес  към офис сгради в София.

Но да се върнем на факта, че "вземането" на "Дипи"  е на стойност  47 млн. лева. В този случай нищо чудно скоро  и нови имоти на банката да бъдат прехвърлени на дружеството или пък на негови дъщерни фирми. И така, докато се "наместени" активи за още  26.8 млн. лева.

Ако съдим по сегашната сделка, това обаче едва ли ще бъдат някакви неатрактивни имоти, а още по-малко - дялове от търговски дружества. Нека да не забравяме, че "обслужващите" обръчи от фирми около Пеевски отдавна са заявили интерес към  винарната "Телиш", към остатъчните дялове от  веригата за електроуреди "Техномаркет" и към куп още инак "неатрактивни" предприятия, които доскоро бяха включени в активите, чрез  разпродажбата на които трябваше да бъде върнат близо 3 млрд. дълг  към  Фонда за гарантиране на влоговете.

Друг

любопитен детайл от "благодарността"

за забърканите при тези прехвърляния каши е една друга сделка, която откри при сегашното си проучване в. "БАНКЕРЪ".

Седмица след като е реализирана продажбата на офис сградата на "Борис ІІІ" - на 28 декември  2017 г., в лично качество Добрин Иванов успява да си напазарува, меко казано, просторен апартамент (от над 260 кв. м) плюс гараж на столичната улица "Самоков". Според информацията в имотния регистър за тази си придобивка той се е бръкнал с 283 хил. лева. Странно защо данъчните служби не проявяват интерес откъде идват  всичките тези  милиони и КОЙ финансира фирмите на този човек, които са с регистриран нищожно нисък капитал?!.

Едва ли обаче скоро някой ще се престраши да даде този отговор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във