Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Просрочените задължения на болниците намаляват

Просрочените задължения на болниците намаляват, като към 30 септември 2018 г. спрямо същия период на предходната година се отчита намаление от 15 на сто. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол, предаде БТА.

"От 161 млн. лв. просрочията намаляват с повече от 24 млн. лв.  МБАЛ "Бургас", УМБАЛ "Пловдив", УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ" и Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология отчитат намаление на просрочените задължения към 30 септември 2018 г. с над 13 млн. лв. Към 30 септември, от всичките 62 болници с над 50 на сто държавно участие в капитала", просрочени задължения вече нямат 20 от тях, отбеляза министър Ананиев. 

Задълженията на общинските лечебни заведения са отговорност на собственика им, т.е. общините, напомни министър Ананиев и добави, че и при тях има тенденция на намаляване на просрочията.

Министърът подчерта, че е изпратено писмо до кметовете на общини, в които има болници, с препоръка да организират прилагането на Единния стандарт за финансово управление и в общинските лечебни заведения - търговски дружества. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във