Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ПРОПАДНА ТЪРГОВОТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА СОФИЙСКАТА МЕЛНИЦА

Търговото предложение за изкупуването на книжата на софийския мелничен комбинат се провали. Дребните акционери не останаха доволни от 2.40-те лева за акция, които им предложиха. Те са на мнение, че стойността на книжата е поне няколко пъти по-висока. Според изпълнителният директор на Акционер фаворит холдинг Даниел Ризов не е нормално една акция от най-големото мелнично предприятие да бъде оценена така скромно.


Мелницата беше приватизирана скандално през есента на 1998 година. Купувачът Крапс-Мел 1, контролиран от нашумелите по този повод братя Красимир и Стефан Джанкови, плати за 55% от нея 25.057 млн. лева. Това беше първата приватизационна сделка, по която беше платено с компенсаторни записи. Година и нещо по-късно стана ясно, че двамата братя са продали мажоритарния си дял от Крапс-Мел 1 на кипърска фирма за 75 хил. щ. долара. През април 2000 г. пък общото събрание на Крапс-Мел 1 реши да увеличи капитала на дружеството четирикратно. След тези трансформации Лулис интернешънъл фуудс ентърпрайзис (България) придоби 56.25% от фирмата, а за братята Джанкови останаха по 10 процента. Собственик на 23.75% от капитала на Крапс-Мел 1 остана заместник-председателят на надзорния съвет на мелничния комбинат Пламен Найденов.


Търговото предложение е следствие от влезлият в сила в началото на годината Закон за публичното предлагане на ценни книжа - то трябва да се прави всеки път, когато някой придобие повече от 50% от капитала на дружество. За обезпечение на търговото предложение Константинос Лулис е внесъл 833 хил. лв. по сметка в Пощенска банка. Това е сумата, която ще бъде изхарчена, ако всички акционери на Мелничен комбинат Крапс-Мел 1 бяха решили да продадат книжата си.


Цената на предложението от 2.40 лв. е формирана по доста сложен начин. Среднопретеглената стойност на една акция, изчислена по методите на чистата стойност на активите и на дисконтиране на свободните парични потоци, е 4.37 лева. Тази сума е намалена с 55% заради ниската пазарна ликвидност на книжата на комбината.

Лулис интернешънъл фуудс ентърпрайзис е в мелничния бизнес повече от 200 години. Според миноритарните акционери на завода в София влизането на инвеститор с такъв опит ще бъде само от полза за комбината. Освен изброените собственици по-големи пакети от акции на софийската мелница притежават бившите приватизационни фондове Северкооп Гъмза холдинг (13%), Холдинг Кооп-юг (6%) и Акционер фаворит холдинг (0.5%), както и държавата, която все още държи 20% от капитала на мелничния комбинат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във