Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Промоциите на активите на КТБ продължават

Имотите на поредната фалирала фирма, след предизвиканата несъстоятелност на Корпоративна търговска банка, преминават под контрола на "правилните хора".

Синдиците на банката Ангел Донев и Кристи Маринова са успели

да изтъргуват дълговете

на „Странд Бургас“ АД, чрез цесионен договор със силистренското "Камбана инвест" EАД. По този начин новият най-голям кредитор на „Странд Бургас“ се превръща в реален собственик и на единствения по рода си МОЛ на открито у нас.

Строителството му започна още през 2011 г., а инвестицията в него беше оценена на над 40 млн. евро. Той отвори врати през юни 2013-та. Целта бе да се отличава от традиционните молове и да се превърне в сериозен конкурент на вече утвърдилите се Burgas Plaza и Galleria Burgas. И това беше постигнато, но за кратко.

Няколко месеца след затварянето на КТБ - на 23 септември 2014 г. наемателите бяха помолени да напуснат, тъй като основната финансираща институция беше нокаутирана. След което, както обикновено се случва у нас, търговският център започна да се предлага за продажба. И всеки следващ път

на все по-ниска цена.

Първият търг за МОЛ-а на "Странд" беше обявен през октомври 2015-та заради неплатени близо половин милион лева данъци към общината. Тогава поисканата минимална цена беше 33.3 млн. лева.

При втория опит цената падна на 26.6 млн. лева, а на третия търг буквално се срина до 15 млн. лева. Последва четвърти опит на още по-ниска стойност - 12 млн. лева. В крайна сметка купувач не се намери и МОЛ-ът беше свален от продажба, за да му бъде направена нова пазарна оценка. Поне така коментираха по това време от кантората на частните съдебни изпълнители, която беше ангажирана с продажбата.

Уникалният за страната търговски и развлекателен център, върху който имаше учредена ипотека в полза на КТБ, е с разгърнатата площ от 60 000 кв. метра. Стойността му при неговото изграждане беше определена на около 590 евро за кв.м., а при последвалите търгове тя стигна до 250 евро за квадрат.

Впрочем през всичките години след предизвикания фалит на банката търговският обект беше оставен на произвола на съдбата и разрухата със сигурност също е допринесла за неговото обезценяване и появата на днешния собственик на дълга му.

За съжаление синдиците на КТБ

нямат навика да обявяват цената

на спазарените цесии. А съдейки по досегашните справки в търговския регистър, цесионните договори се вписват, както това изисква законът, но сумите в тях старателно се заличават. Логично е обаче да си зададем въпроса, защо една фирма, чиято дейност е далеч от този вид търговия, би си купила МОЛ?  Освен, разбира се, ако сделката не наподобява подарък…

От там пък идва и интересът ни,

кой е купувачът на дълга

на „Странд Бургас“ АД към Корпоративна търговска банка. Както отбелязахме, официално това е „Камбана инвест“ ЕАД. То е еднолична собственост на „Зърнени храни Силистра“ АД, в което пък основен акционер е „Зърно Силистра – 97“ АД. Запознати с "климата“ в това дружество сочат като негов формален собственик  Стефан Иванов.

Стефан Иванов-Байгъна, както е по-известен в района на Силистра, е член на Надзорния съвет на „Калиакра България“ АД, на СД на „Централ парк“ АД, управител е на „Корн България“ и още няколко други фирми. Не е тайна и че е бивш директор е на клона на Централна кооперативна банка в Силистра.

След всичко казано остава усещането, че купувачът не е бил избран случайно от синдиците на фалираната банка и че сделката е била доста привлекателна, за да се ангажира с нея един зърнопроизводител. Така или иначе, чрез купуването на кредитната експозиция, е направена първата крачка за придобиването на апетитния имот. И за да се случи това по-бързо, „Камбана инвест“ ЕАД вече е внесло 60 хил.лв. за възобновяване на производството по несъстоятелност на "Странд Бургас". По този начин дружеството по всяко време може да осребри притежавания от него дълг и да влезе във владение чрез частен съдебен изпълнител. Още повече, че вече е вписано като кредитор №1.

В крайна сметка, никой не се отказва от пазар на промоционални цени. Друг е въпросът какво печелят синдиците, призвани да бранят активите на ликвидираната банка?

Facebook logo
Бъдете с нас и във