Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Промоциите дадоха лек тласък на търговията на дребно през юли

Продажбите на текстил, облекло, обувки и кожени изделия са скочили с 4.6%, което вероятно е заради приближаващата учебна година и подготовката на учениците за нея, което е свързано и с добри промоции. 

По предварителни сезонно изгладени данни през юли тази година оборотът в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ по съпоставими цени нараства с 0.1% спрямо юни, четем в данните от Националния статистически институт. А това означава, че падането на ограниченията и пътуванията са увеличили потреблението. На годишна база обаче оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно изгладени данни, намалява със 17.5 проценка.

Месечните индекси на оборота отразяват краткосрочните изменения в стойността на показателя между два сравнявани периода (за месец или на годишна база) по съпоставими цени. Тази информацията може да бъде използвана за оценка на текущото състояние и тенденциите в развитието на търговския сектор, а също и за краткосрочни прогнози. За изчисляването на индексите се извършва наблюдение на търговските предприятия, като се използва представителна извадка, формираща около 70% от годишните приходи на наблюдаваната съвкупност. Месечните индекси на оборота се изчисляват при база 2015 година.

Намаление на оборота е отбелязано при 

търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - 

с 1.5 на сто. Логично е предвид почивния сезон и пътуванията на българите зад граница. При покупките в неспециализирани магазини предимно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия спадът е с 1.5 процента. Малко по-добро е било положението в търговията на дребно в специализирани магазини с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - там оборотът е намалял само с 0.5 процента. 

Търговците на дребно с нехранителни стоки 

имат още по-голямо основание да са доволни - оборотът им расте с 1.7 процента. Най-голям принос за това има търговията с текстил, облекло, обувки и кожени изделия. Там продажбите са скочили с 4.6%, което вероятно е заради приближаващата учебна година и подготовката на учениците за нея, което е свързано и с добри промоции. 

Търговията с битова техника, мебели и други стоки за бита и с компютърна и комуникационна техника и други потребителски стоки са увеличили продажбите с по 4.2%, като и тук голям принос за този ръст имат промоциите в последните месеци. 

Оборотът на търговците на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет расте с 3.4%, което се обяснява с бурното развитие на електронната търговия в обстановката на коронавирус и обръщането към този тип сделки на по-широк кръг от хора у нас. Магазини и ресторанти вече с готовност доставя всякакви стоки до дома. 

През юли тази година има увеличение на оборота спрямо юни при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 3.2%) заради повечето пътувания из страната и в чужбина. Търговията с фармацевтични и медицински стоки, козметика и тоалетни принадлежности също е на печалба (+2%) - слънчевото време предполага използването на защитни кремове, а заради предпазните мерки срещу коронавируса се използват дезинфектанти и друти препарати.  

На другия край на палитрата е настроението на търговците на дребно в неспециализирани магазини с разнообразни стоки. При тях оборотът се е свил с 3.4 процента.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във