Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Промишленият ни център в Москва си търси охрана

Ще смени ли Центърът на промишлеността на България в Москва частната охранителна фирма, заради която като в зрелищен холивудски екшън бе обрана касата му? Такива поне са намеренията, съдейки по обявената преди дни обществена поръчка за охрана на сградите му в руската столица.


Сумата, която ще бъде платена за услугата съвсем не е за пренебрегване - 370 хил. лв. без ДДС. Веднага обаче се набива на очи, че отново ще се търсят гардове, които няма да са въоръжени с огнестрелно оръжие, а само с гумена палка, електрошок, нервно-паралитичен или сълзотворен спрей и белезници. Арсенал, който се оказа крайно неефективен миналата година навръх националния ни празник 24 май. Тогава трима или четирима маскирани и въоръжени крадци нахлуха през нощта в центъра, успяха да завържат двамата охранители и да обезвредят алармата, след което разбиха касата и изчезнаха с парите. По официални данни са били отмъкнати 1 млн. рубли или 48 хил. лв., а по информация на "БАНКЕРЪ" въпросната каса е била буквално претъпкана с пари, натрупани от наеми и стари сделки. Освен споменатия милион рубли е имало поне още 250 хил. долара плюс няколко хиляди евро, твърдяха тогава наши източници.


Крадците все още не са намерени и едва ли изобщо ще ги открият, въпреки че и българските, и руските служби водят следствия по случая.


По принцип, съгласно приложение N 1 към Постановление 587 на правителството на Руската федерация от 14 август 1992-ра, сред обектите, които подлежат на охрана от страна на държавата, попадат и дипломатическите представителства, в това число и консулските учреждения. Центърът ни в Москва се ползва с дипломатически статут и би трябвало да се пази от руската полиция или от държавна охранителна фирма. Питане защо това не се случва отправи депутатът от "Атака" Станислав Станилов към министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. А отговорът бе, че според руската страна центърът не разполагал с дипломатически статут и не бил в списъка с обектите, които полицията е длъжна да охранява физически.


Очевидно е, че нашето външно министерство трябва да се занимае с този случай, тъй като в устройствения правилник на промишления център ясно е записано, че той е част от зоната на работа на Посолството на Република България в Руската федерация и като такъв има дипломатически статут по Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 година. Иначе като нищо може да се повтори грешката, довела до обира. Обявената сега обществена поръчка, общо взето, върви точно като миналогодишната. Тогава отново имаше открита процедура, но в рамките на посочения срок за участие - 25 март 2013-а, никой не прояви интерес. След което последва едно изключително скоростно договаряне без обявление. На 26 март ръководството на центъра в лицето на неговия директор Илиян Цонев изпрати покана до четири фирми - ФГУП "Охрана" към Министерството на вътрешните работи на Русия и частните "Агентство Безопаности АЛЬФА - Квант", "Альфа - 2007" и "Альфа - СОБР", които се помещават на един и същ адрес в Москва, а телефоните им за контакт се различават само с една цифра. За победител на 3 април бе обявена "АЛЬФА - Квант". Съответно с нея бе сключен договор, като така и не се разбра какви са били аргументите руската държавна фирма да бъде елиминирана.


Вестник "БАНКЕРЪ" неведнъж е изразявал своите съмнения в способностите на бившия кмет на Бяла Илиян Цонев да ръководи Центъра за промишлеността в Москва. Разочаровани от него твърдяха, че през по-голямата част от времето си Цонев се занимавал да посредничи за продажбата на недвижими имоти по българското Черноморие. Това обаче ще установява проверката, която обеща да направи министър Драгомир Стойнев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във