Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Промишлени предприятия в ЕС - заплашени да спрат производство

Съкращаването на производство на магнезий в Китай заплашва производствената дейност на редица европейски предприятия, в резултат на което могат да пострадат милиони работни места. Такъв апел към ръководството на ЕС отправиха европейски индустриални организации, съобщава РИА Новости.

Към изявлението се присъединиха European Aluminium, Eurofer, ACEA, Eurometaux, industriAll Europe, ECCA, ESTAL, IMA, EUWA, EuroAlliages, CLEPA и Metals Packaging Europe. Те настояват за незабавен отговор на предстоящата криза, като предупреждават, че запасите от магнезий в Европа могат да се изчерпят още през ноември, а това ще доведе до множество проблеми.

Последиците ще бъдат усетени от хиляди предприятия, особено тези, които произвеждат и използват алуминий, чугун и стомана, а веригите за доставки ще бъдат нарушени. Автомобилната, строителната и опаковъчната индустрия ще бъдат изправени пред много сериозни предизвикателства, подчертават авторите на апела.

Доставките на редкия метай в ЕС зависят почти изцяло от Китай, който осигурява около 90% от световния добив на суровината. В последно време обаче заради енергийната криза в КНР снабдяването с магнезий е силно ограничено след като китайското правителство бе принудено да затвори 35 от общо 50 предприятия за добив на метала в страната.

"Ето защо нашите индустрии призовават Европейската комисия и националните правителства, заедно с китайските им колеги, да предприемат спешни действия за решаване на проблема с недостига, както и на дългосрочните последици за европейската индустрия", се казва в изявлението. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във