Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Промените в данъчната система трябва да се правят не по сектори, а по стоки

Константин Проданов

Промените в данъчната система трябва да се правят не по сектори, а по стоки. Това заяви финансистът Константин Проданов, посочвайки, че в България е необходим дебат за това каква трябва да бъде данъчната система, защото сега тя била непригодна от социална и от икономическа гледна точка.

"Тя е антисоциална, защото сме единствената страна в ЕС, освен Дания, в която няма по-ниски ДДС ставки за стоки от първа необходимост, книги и т.н.", подчерта експертът пред националното радио.

Според Проданов е важно да се прави разграничение между това да се помогне на бизнеса и да се помогне на собствениците на бизнеса. "В този бизнес може да се заети 70 хиляди души - сервитьори, готвачи и т.н., но те не са собственици на бизнес и мярката не помага на тях. Тя помага на собствениците на ресторанти, които не се свенят да кажат, че техният бизнес е един от най-сивите. Не се посвениха да кажат, че като им се намали ДДС, няма да намалят цените", каза той.

По думите му дори и ресторантите да намалят цените, след понижаването на ДДС, това едва ли ще помогне на най-засегнатите от кризата, а това са хората, останали без работа. - над 120 хил. души, които "едва ли ще отидат на ресторант, за да се възползват от ефекта от тази мярка".

"Всяка промяна в данъчната система трябва да отговаря поне на едно от три условия - да насърчава потреблението или да насърчава бизнесът да инвестира; да преразпределят от тези, които могат да носят бремето, към тези, които не могат; да дава на фиска някакви средства за предоставяне на публични блага. Нито едно от тези условия не е изпълнено с тази мярка, която се предлага в момента", категоричен бе Константин Проданов, заключвайки, че в намаляването на ДДС на 9% липсва и политическа логика. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във