Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Променят се таксите за преминаване по пътната мрежа

Публикуван е за обществено обсъждане проект на постановление на Министерския съвет за изменение на Тарифата за таксите, които се събират за преминаване и ползване на републиканската пътна мрежа, приета с Постановление № 370 на Министерски съвет от 2019 година. 

С документа ще се актуализира размера на таксата за изминато разстояние - тол такса за пътни превозни средства (ППС). Прилагането на проекта на този нормативен акт ще доведе до увеличаване на приходите от тол такси и налагане на тол таксуване за пътищата втори клас, които в момента са с нулева ставка, пише в мотивите. Приходите от пътни такси, чието предназначение е за изграждане/поддържане на републиканската пътна мрежа, се формират от винетните такси за леките превозни средства, независимо от това, че въздействието върху пътната настилка от леките превозни средства е несъпоставимо с това от тежкотоварните пътни превозни средства.

Промяната в размера на тол таксите ще увеличи приходите с около три пъти в сравнение с отчетените за 2020 г. и 2021 г., се отбелязва в проектодокумента. Така ще бъде постигнат справедлив подход при разпределение на разходите за изграждане на нова и поддръжка на съществуващата пътна инфраструктура в страната в съответствие с принципите „ползвателят/замърсителят плаща“.

Промяната на тарифите за тол таксите няма да повиши инфлацията. Това заяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов пред депутати от парламентарната комисия по регионална политика. Ако един камион превозва хляб на разстояние средно 200 км по магистрала, това би увеличило цената на общо 16 хляба с една стотинка. Повишението при млякото би било една стотинка за 8 литра, което е пренебрежима величина, коментира министърът. Според него това не би могло да повлияе на инфлационните процеси. „Вярвам, че кризите са съпътстващи и ще продължат още дълго, но е време да сложим ред в ползването и поддържането на пътищата и пледирам да се въведат тол такси за второкласните пътища“, коментира министър Караджов. Той допълни, че средствата за поддръжка и ремонт на пътища и сега се плащат, но от данъците на всички граждани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във