Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Променят наредбата за проектиране на пътища

Полагането на инженерни мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура успоредно на пътя може да бъде в неговия обхват само в случай на подадена декларация. В нея трябва да бъде посочено, че при необходимост от изместване на съоръжението заявителят ще извърши това за собствена сметка. В зоната на банкета пък ще се допускат само кабели за интелигентни транспортни системи, свързани с управлението на движението, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".  

Тези правила са предвидени в проекта за изменение на Наредба № РД-02-20-2 от 2018 г. за проектиране на пътища, който Министерството на регионалното развитие и благоустройството публикува за обществено обсъждане.
Сега изграждането на подземни технически проводи и съоръжения успоредно на пътя, но извън неговия обхват, създава сериозни затруднения. А в някои случаи прави и невъзможно разполагането на инженерните мрежи и съоръженията на техническата инфраструктура, например при наличието на склон, дере, река, или поради преминаването им през имоти, които са с различни видове собственост.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във