Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Променят мярката 60/40 заради 300 млн. лв. неизползвани средства

Мярката 60/40 ще продължи да действа след 1 юли в подкрепа на заетостта. За целта тя ще бъде променена - едновременно да не се освобождават хора, които са на работа и да бъде отворена за наемане на безработни, т.е. работодателите да възстановят свои служители, които преди това са освободили.

Сегашният вид на програмата ще изчерпа около 600 млн. лева. Тоест през юли ще останат 300-400 млн. лв. за да изразходване, след като бюджетът на фонд "Безработица" бе подсилен с 1 млрд. лв. от държавния бюджет.

В четвъртък (21 май) Националният съвет за тристранно сътрудничество прие промени в схемата 60/40. Бе решено периодът, в който работодателите могат да кандидатстват за изплащане на компенсации по т.нар. да се удължи до 30 юни 2020 г.  и да обхваща периода след след отмяната на извънредното положение и обявяването на извънредната епидемична обстановка в страната.

Едно от предложенията бе схемата да бъде трансформирана в 80/20 за туризма и транспорта, но решението в тази посока не фигурира в съобщението на Министерския съвет след края на заседанието, което бе проведено чрез конферентна връзка. 

На заседанието трябваше да бъдат коментирани и предложенията на КНСБ схемата 60 на 40 да важи и за селското стопанство, да има директно финансиране на работодатели от хотелиерския и туроператорския бизнес, средни и големи фирми с финансови затруднения на база документално доказани щети и платените данъци към държавата. Решения по тези идеи обаче също отсъстват от прессъобщението на правителствената пресслужба. 

"Членовете на НСТС обсъдиха също така предложения на социалните партньори за секторни мерки за преодоляване на последиците от кризата, предизвикана от пандемията COVID-19", казва единствено правителственият пресцентър.

Според данните на Министерството на труда и социалната политиката работните места на 219 845 служители в 13 497 предприятия ще бъдат запазени благодарение на мярката 60/40.

До момента Националният осигурителен институт (НОИ) е превел компенсации в размер на близо 38 млн. лв. на 6475 компании. Със средствата ще бъдат изплатени възнагражденията на 99 646 служители.

Плащанията от Фонд „Безработица“ са за периода от началото на извънредното положение до първите дни на април, а фирмите ще могат да получават средства по мярката 60/40 до края на юли. Само при последния транш са преведени над 9 млн. лв. за запазване на заетостта на 21 472 работници от близо 1000 предприятия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във