Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Променят критериите за данъчните оценки на недвижимостите

През 2020 г. трябва да бъдат променени критериите за определяне на данъчните оценки на имотите. Това обяви председателят на Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/ и кмет на Велико Търново Даниел Панов по време на форума, който се провежда в София и на който присъстват кметовете от новия мандат.

Данъчната оценка е основата за формирането на такса смет и данък сгради, които се определят чрез промили от нея. Панов не се ангажира с прогноза за ръст на данъчните оценки, но посочи, че критериите за определянето им са много остарели. Ще се актуализира и районирането, което обаче, по думите на Панов, не означава, че ще влияе за по-високи местни данъци. „Това, което мога да кажа, че с финансовото министерство сме постигнали съгласие критериите, които са били преди може би 1999 г. за определяне на данъчните оценки, вече са доста остарели", заяви той.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов коментира пред кметовете, че е направил отстъпка и няма да вдига рязко таксата за депониране на отпадъци към общините. Таксата трябваше да е 95 лева от 2020 г. за общините, които не са намалили отпадъците си. Таксите бяха 57 лв., трябваше да станат 95 лв. - сега се предвижда с плавни равни стъпки да се постигне това, което трябваше да се постигне през 2020 г., а именно 12 лв. увеличение за 2020 г. - 69 лв. и два пъти по 13 лв. през следващите две години. Така през 2022 ще се постигне резултатът. Екоминистерството обаче е взело решение след срещи след втори тур на изборите, че таксата ще се вдига поетапно в рамките на 3 години, съобщи още той.

За последно актуализация на данъчната оценка се направи през 2006 г. Тогава увеличението беше с средно с 20%.

Facebook logo
Бъдете с нас и във