Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Промени в правилата за онлайн пазаруване

Ева Майдел

Европейският парламент подкрепи новия регламент, свързан с онлайн пазаруването в рамките на ЕС. Благодарение на новите правила, които бяха гласувани от евродепутатите на 6 февруари с 557 гласа "за", 89 "против" и 33 "въздържали се", потребителите ще получат по-лесен интернет достъп за закупуване на продукти, за плащане на нощувки в хотели, наем на автомобили, билети за културни събития и други. Забранява се също така блокирането на потребители въз основна на националност, постоянно или временно местожителство, каквато е практиката на 63% от уебсайтове. 

Колкото до търговците, те ще бъдат задължени да третират всички клиенти еднакво, независимо от коя държава членка искат да направят покупка, т.е. ще са длъжни да предлагат на всички едни и същи търговски условия. Освен продажбата на стоки в обхвата на новите правила попадат и предлагането на онлайн услуги, както и предоставянето на "облачни услуги", съхранение на данни и уеб хостинг.

"Новият регламент създава условия за един по-справедлив пазар в интернет. Българските потребители ще могат да пазаруват онлайн в целия Европейски съюз по-достъпно. Новите правила определят три ситуации, при които са изключени каквито и да е причини за различно третиране на клиентите от различни държави-членки на ЕС: при продажбата на стоки без физическа доставка, където потребителят сам организира доставката; при продажбата на услуги, предоставяни по електронен път, например интернет хостинг, и при продажба на услуги с конкретна локация, например от България купувате билети за музей в Италия", коментира непосредствено след гласуването българският евродепутат Ева Майдел.

Промени ще има и при разплащателните услуги. Търговците вече ще трябва да приемат плащания с дебитни или кредитни карти, независимо в коя страна членка са издадени пластиките. "В момента има случаи, в които продажбата може да ви бъде отказана, защото въпросният френски онлайн магазин работи единствено с френски карти", обясни Майдел. Все пак обаче онлайн търговците ще си запазят правото сами да определят какви начини за плащане да приемат. 

Под обхвата на новите правила няма да попаднат стоките, обект на законите за интелектуална собственост - да речем, електронни книги, музика или онлайн игри. Но в Европейската комисия обмислят дали да не разширят действията на новата директива и върху подобното съдържание.

Регламентът за "геоблокирането" все още трябва да бъде официално одобрен от Европейския съвет. Това ще се случи преди края на тази година.

Новите изисквания към интернет търговците са част от стратегията на ЕС за единния цифров пазар. Те бяха представени в пакет с други мерки в сферата на дигиталната търговия като законовите промени за трансграничните услуги за доставка на колетни пратки (те ще бъдат гласувани през март). Част от пакета са и нормативните изменения, свързани с правата на потребителите, одобрени от Европарламента през ноември 2017-а. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във