Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Промени в надзора на “ЧЕЗ Разпределение“ преди сделката с „Еврохолд“

Общото събрание на акционерите на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД - София гласува предложението Ярослав Мацек, Томаш Пивонка, Давид Махач, Карел Кохоут да бъдат освободени като членове на надзорния съвет на дружеството, съобщиха от компанията. В протокола се уточнява, че решението е обусловено от това „Ийстърн Юръпиън Електрик Къмпани“ Б.В. (Нидерландия) да придобие 1 291 760 броя акции на дружеството, представляващи 67% от капитала му, от „ЧЕЗ", а. с. (Чешка република), и да стане акционер в „ЧЕЗ Разпределение“. Решението се счита взето от общото събрание на датата, на която бъде изпълнено това условие; ако това условие не бъде изпълнено до 31 юли 2021 г., независимо от причината за това неизпълнение, то решението се счита за автоматично отпаднало по начин, както би било, ако изобщо не е било вземано, съобщиха от „ЧЕЗ Разпределение България“.
Акционерите са избрали Асен Христов, Венелин Колицов, Тихомир Трендафилов и Асен Минчев като членове на надзорния съвет на дружеството, като решението е обусловено от това „Ийстърн Юръпиън Електрик Къмпани" Б.В. (Нидерландия) да придобие 1 291 760 броя акции на „ЧЕЗ Разпределение“, представляващи 67% от капитала му, от „ЧЕЗ", а. с. (Чешка република), и да стане акционер в дружеството. Решението се счита взето от общото събрание на датата, на която бъде изпълнено това условие; ако това условие не бъде изпълнено до 31 юли 2021 г., независимо от причината за това неизпълнение, то решението се счита за автоматично отпаднало по начин, както би било, ако изобщо не е било вземано.
Общото събрание е приело докладите на управителните органи за дейността на дружеството (индивидуален и консолидиран) и годишните финансови отчети за 2020 г. (индивидуален и консолидиран).

Взето е и решение печалбата за 2020 г. да се отнесе към фонд „Неразпределена печалба“.
Членовете на управителните органи са освободени от отговорност за дейността им през 2020 година.

Припомняме, че през януари тази година Кoмиcиятa зa eнepгийнo и вoднo peгyлиpaнe oдoбpи cдeлĸaтa мeждy "Eвpoxoлд Бългapия“ и СЕZ зa бългapcĸитe aĸтиви нa чешката  ĸoмпaния. Това беше последната пречка пред финализирането на сделката за електроразпределителното дружество

Хoлдингът щe купи по 67% oт  ĸaпитaлa нa "ЧEЗ Paзпpeдeлeниe Бългapия“ и на "ЧЕЗ Електро България“ пpeз cпeциaлнo cъздaдeнaтa и peгиcтpиpaнa в Hидepлaндия дъщepнa ĸoмпaния "Ийcтъpн Юpoпиън Eлeĸтpиĸ Kъмпъни“ Б.В. Ocтaнaлитe по 33% от капитала на двете фирми са в ръцете на дребни акционери и се тъpгyвaт нa "БФБ-София". Нoвият coбcтвeниĸ щe има задължението дa oтпpaви тъpгoвo пpeдлoжeниe ĸъм минopитapнитe aĸциoнepи след сделката.

Придобиването на дружествата на "ЧЕЗ Груп" е част от стратегията на "Еврохолд" за навлизане на нови регулирани пазари в Югоизточна Европа и за създаване на водеща регионална ютилити компания.

 

"ЧЕЗ Разпределение“ АД

отговаря за поддържането на мрежата и осигуряването на непрекъсната и качествена доставка на електрическа енергия до потребителите в Западна България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във