Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ПРОЛЕТНИТЕ ВОДИ ПАК РАЗКЛАТИХА ДЪРЖАВНИТЕ ШАМАНДУРИ

И държавата, и хората у нас се оказаха неподготвени за големите наводнения през 2005-а и последиците от тях. Още несъвзели се обаче от миналогодишните щети, пролетното снеготопене започна да пълни реки и язовири и да нанася нови поражения на къщи, инфраструктура и земеделски площи.
По данни на Гражданска защита от силните и продължителни дъждове от май до ноември 2005-а са наводнени 25 от 28 области на страната (75% от територията). Бедствието е засегнало 15 000 семейства. Жертвите са 22. Разрушени се 800 къщи и 62 моста. Още 800 къщи са полуразрушени и са негодни за обитаване. Повредени са 2470 км пътища. Наводнени са 99.97 хектара земеделски земи.
Сега мнозина се питат къде отидоха парите за обезщетяване на населението, като легнаха съмнения за облагодетелстване на фирми, а също и за злоупотреби с помощта, постъпила в БЧК. Всъщност най-голямата от трите кампании на хуманитарната организация през миналата година е именно за подпомагане на хората, пострадали от водната стихия. Отчетите показват, че по време на провеждането й по банковите сметки на Българския червен кръст са събрани 1.74 млн. лева. Частни дарители от странство са дали над 60 хил. щ. долара и близо 36 хил. евро, а около 192 хил. лв. са постъпленията от SMS-съобщения. От структури на Червения кръст и Червения полумесец, както и от правителствени фондове от чужбина е пристигнала хуманитарна помощ за около 9.3 млн. лева.
Според ръководството на БЧК разпределението на средствата е станало прозрачно и пари не са раздавани на ръка. Имало е двустепенен контрол - на национално ниво с обществена комисия, включваща и представители на Националното сдружение на общините, както и местни обществени комисии. С хуманитарни пакети, хладилници, печки, одеяла, спални комплекти... са подпомогнати около 2400 домакинства. Но няколко месеца по-късно положението в повечето общини не се е подобрило, а пролетните пълноводни реки започват да нанасят нови поражения.
След ареста на председателя на БЧК Христо Григоров в началото на февруари хуманитарни конвои, предназначени за страната ни, са отклонени за други държави. Проблеми с разпределението на помощите възникват и със затварянето на складовете на организацията. Днес нещата постепенно се нормализират. Преди дни складовете бяха отворени и първите камиони с помощи са потеглили за Враца, Монтана, Русе и Плевен. Следващите ще са за Стара Загора и Хасково. От Червения кръст обясняват, че има какво да раздадат на пострадалите като първа реакция, макар възможностите им да не са неограничени.
Продължава и реализирането на някои проекти от 2005-а. Например закупуването и рехабилитацията на негодни за живеене къщи (вследствие на наводненията) с отпуснатите 400 хил. евро от Е.ОН Енерджи - Германия. Проектът приоритетно подпомага пострадалото население в пет области - Велико Търново, Русе, Силистра, Разград и Шумен. Предвижда се на част от хората да бъдат построени нови сглобяеми домове, на други да се закупят свободни селски къщи, а на трети ще се предоставят строителни материали. Отделно в 12 области на страната започва възстановяването на седем здравни центъра и подпомагането на 60 домакинства на стойност 88 775 евро, предоставени от Австрийската агенция за развитие чрез Австрийския червен кръст.
Странното е, че след последните наводнения никой от Министерството на държавната политика при бедствия, аварии и катастрофи не е потърсил БЧК. Независимо че на министър Емел Етем е изпратено писмо с предложение да продължи сътрудничеството от миналата година. Г-жа Етем може би е преценила, че все още е рано за това.

Facebook logo
Бъдете с нас и във