Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Пролет "пукна", язовирите се пукат

По правило преди всеки пролетен и есенен сезон държавата се сеща, че от години състоянието на язовирите в страната става все по-печално.

Всички се втурват да обясняват, че се прави максималното, за да се предотвратят евентуални проблеми, и започват да  организират проверки. Тази пролет не прави изключение. Заради обилните снеговалежи и заради опасността от рязко покачване на водните обеми заради  тяхното топене преди дни  по разпореждане на министъра на икономиката Емил Караниколов  Държавната агенция за метрологичен и технически надзор  увеличи състава на своите екипи. Те  се юрнаха да проверяват язовирите и съоръженията към  тях.

От държавната агенция съобщиха, че при необходимост  имали  готовност да  командироват допълнително  служители в регионите  с по-висок потенциален риск и въвеждането на 24-часови дежурства. Активиран беше  и извънреден  щаб, който да действа постоянно в централата на агенцията до нормализиране на ситуацията. Чиновниците уверяват, че се поддържа  и постоянен контакт с представителите на местната власт. Уведомени били и всички областни управители за повишено внимание към водоемите на тяхна територия.

Това обаче не променя факта, че от близо 3 000 язовира  две трети са в спорно  изправно техническо състояние.  Докладът  за състоянието на хидросъоръженията, който министър Караниколов изиска, обаче ще бъде готов едва в началото на следващата седмица. Така или и иначе при  проверките  на съоръженията от надзорната структура  вече стана ясно, че крайно опасните язовири в страната може да стигнат бройката до 150. Засега е конкретизирано числото 131, но тъй като проверките продължават, тя със сигурност ще се увеличи. Язовирите в най-лошо състояние са в областите Враца, Благоевград, Хасково и Бургас. Заради снеготопенето най-критични са язовир "Бързина" в община Криводол, "Камчия" и "Ясна поляна" в Бургаско, както "Елешница" във Варненско, който в момента прелива.

 

Институциите уверяват

че няма опасност за хората от селищата край Елешница, чийто собственик е държавата. Проблемът на този язовир е, че има много висока подпочвена вода.В село Гроздьово обаче не са спокойни. Водата от язовира се влива в река Камчия, а тя минава през селото. Там се вливат и големите язовири "Тича" и "Цонево".

По-големият проблем, според областния управител на Варна Стоян Пасев, е, че преливникът на водоема е в окаяно състояние. И съвсем по нашенски - смешната сума, необходима за ремонта му, която не надвишава 7000 лв., на този етап липсва.

Стана ясно, че от началото на година са направени над 500 проверки на язовири.

Съставени 151 акта

а статистиката показва, че  за последната година  опасните язовири са намалели почти наполовина.

От институциите обясняват, че засега опасностите са сведени до минимум, но това едва ли успокоява хората, които наблюдават всекидневното повишаване на водите в тези далеч небезопасни съоръжения.  

Тук е моментът да припомним, че още в края на миналата година  Върховната административна прокуратура, която  извърши редица проверки на язовирите в страната, изнесе доста нелицеприятни данни  за състоянието им. Тогава магистратите с категоричност установиха, че изискванията за безопасна експлоатация на хидросъоръженията  не се спазват. А над 54% от тях са в неизправно състояние. Нещо повече - хората  от прокуратурата употребиха словосъчетанието  "негодно състояние", което се отнасяше за над 2000 язовира  в цялата страна. Беше посочена и причината - "бездействие от страна на компетентния контролен орган - Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

Нещо повече, беше съставен  и  акт на министъра на регионалното развитие заради бездействие и заради липсата на ремонт на стената на яз. "Бели Искър", за който от години е било ясно, че се налага спешен ремонт, но отговорността за финансирането му се прехвърляла между министерствата, Столичната  община, Областната управа и концесионера "Софийска вода" АД.

Още през ноември прокуратурата установи, че  81 язовира у нас са в предаварийно състояние, а през годините, вместо да бъдат налагани актове на отговорните за това лица, са били давани единствено... предписания. А те в повечето случаи са оставали само като бележки в историята.

По темата за отговорността -

или по-скоро за липсата на такава

в. "БАНКЕРЪ" пише отпреди повече от година, макар и за друг язовир, когато в свое разследване установи, че четири министерства, Столичната община, областна управа и две държавни дружества не могат да отговорят на въпроса: "Чий е язовир Искър?".

Между впрочем отговорът  на този въпрос и до днес не е произнесен и не е ясен.

Междувременно стана ясно, че  Държавната агенция за метрологичен и технически надзор  сега  щяла  да

използва дронове за извършването на проверки на язовирите  на труднодостъпни места, както и при водоеми с по-голям кубичен обем. Нововъведението целяло  оптимизиране на работата на инспекторите от агенцията и за подобряване на контрола. Причината е, че много от водоемите са на труднодостъпни места или във високопланински райони, което прави много трудно, а понякога и невъзможно обследването им през зимните месеци, обясниха от държавната администрация.  С помощта на новата техника  щяло да стане възможно  целогодишното следена на състоянието на хидросъоръженията,  и то  много по-детайлно.  Всеки един от регионалните отдели на агенцията, отговарящи за сигурността на язовирните стени, щял да бъде снабден с професионални дронове и топографски карти. Очаква се да бъдат закупени и термокамери, с които да се следи  филтрацията на водата при извършването на инспекциите.

Дали обаче новото модерно оборудване ще реши въпроса с наложителните ремонти, или просто констатациите от заснетото ще останат във вид на доклади и неизпълнени "предписания", на този етап е трудно да се отговори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във