Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Прокурорски рунд от "мача" Симеонов - Ангелкова

S 250 f6731708 0e2d 4d31 a699 f5eea08039aa
S 250 6028f1c2 41c1 46af a0ad 46b9d88f4875

Жега "разтапя" отношенията между министрите в кабинета на Бойко Борисов. Морето пък съвсем отнесе  деликатността в общуването на вицепремиера Валери Симеонов с подопечната му (такъв е  статутът  й) министър на туризма Николина Ангелкова. А сблъсъкът между двамата финишира в прокуратурата в началото на седмицата.

Симеонов поиска от държавното обвинение да се произнесе по законността на изградените на плажа "Слънчев бряг - юг“ дискотеки "Какао бийч", "Кубанита" и "Бедрум". Самият той е категоричен, че погазването на закона в случая  е повече от очевадно. В сигнала на вицепремиера, с който в. "БАНКЕРЪ"  разполага, доста  аргументирано са посочени купищата нарушения в "действащите в страната материално-правни норми" и е изразена надеждата прокуратурата да се произнесе за "извършени престъпления от съответните длъжностни лица от Министерството на туризма". Това го  пише в документа.

Става дума за  високооборотни заведения, удобно загърнати  във формулировката "преместваеми обекти", които  не притежават нито одобрени проекти, нито строителни книжа, нито документи за  въвеждането им  в експлоатация.  Въпреки това Министерството на туризма им е издало удостоверения за категоризация, и то с равнище... четири звезди. Самата Ангелкова е сложила подписа си под разрешенията тези обекти да работят.

Инфантилните обяснения,  които даде туристическата началничка - че в тези случаи не било необходимо те да притежават документи за изграждането им, тъй като отговаряли на специалния закон за устройство на черноморското крайбрежие, сериозно се разминават с  неговите текстове. Нормативът е категоричен, че "преместваеми обекти" са само тези, които са разположени на площ от 15 кв. м и са високи  3 метра. А в тези случаи става  дума не за 15, а за... 1500 кв. метра. Това пък автоматично прехвърля този вид обекти под контрола на друг закон -  на Закона за устройство на територията.

В тази връзка Симеонов припомни, че през 2015-а  тогавашният строителен министър Лиляна Павлова обяви, че дори за ограда на плажа е необходимо да има строително разрешение и предприе категорични действия за разрушаване на обектите, изградени  по бреговата ивица.

Сегашният регионален министър Николай Нанков обаче доста деликатно се "изхлузи", за да не даде отговор на въпроса за законността на "тези МОЛ-ове на пясъка", както ги нарече Симеонов. Нанков  прехвърли отговорността за изграждането на заведенията на общинската власт  с аргумента, че били строежи от по-ниска категория. Само дето в "ниската" категория строежи влизат обекти, чиято търговска площ е предназначена за 200, а не за 4 хил. души...

Още по неясен остана друг въпрос, който Симеонов постави - този за искането (с официално писмо) на Министерството  на туризма да бъде променена собствеността на  20 дка от плажа. "По достоверна информация министърът на туризма е поискала писмено от Министерството на регионалното развитие и благоустройството да извади 20 дка плаж от категорията на изключителна държавна собственост и да бъде прекатегоризирана като частна. Така обикновено се подготвя продажбата на държавни парцели", написа Симеонов в профила си във Facebook.

От Министерството на туризма отговориха, че са  искали само актуализация на кадастралните карти, и то не само за този плаж, а за много плажове. Но на практика никой така и не обясни как "актуализацията" на кадастралните карти променя вида на собствеността. А у нас, както знаем, подобни промени никога не се правят безцелно.

Симеонов отново не закъсня  с реакцията си. Той пусна "просторен" статус под заглавие "На южния плаж на "Слънчев бряг" - ново 20". По негови данни се готви замяна и продажба на пясъчни терени около хотелите на Елена Иванова - шефка на Съюза на собствениците в  "Слънчев бряг", както и за асфалтирания път и паркинг до скандалния хотел "Оазис" на самия бряг на морето.

С официално прессъобщение Министерството на туризма уточни, че ведомството няма право да продава плажовете, а само да ги управлява, като ги отдава под наем или на концесия. Ведомството е задействало процедура за актуализация на кадастралната карта за плажа "Слънчев бряг-юг", защото изготвените от агенцията по кадастър специализирани карти са по-точни, пише в него. Обикновено кадастралните карти датират от 2005-а, а специализираните карти са изменени около 2015 -а и отразяват доста по-точно обективното състояние на морския плаж, се уточнява в съобщението. Актуализацията е важна за правилното провеждане на процедурите и съставянето на коректни документи при обявяването на процедурите за концесия или отдаване под наем, уточняват от  пресцентъра на туристическото ведомство.

Въвлечен в тази "престрелка" между министрите,  шефът на регионалното развитие Нанков беше принуден да замазва положението  с нищо незначещи думи. Той увери, че въпросът за продажба на държавни имоти по морето не стои на дневен ред и нямало нищо нередно в искането на Ангелкова за прекатегоризацията на имота. Нанков обаче уточни, че трябва да се промени кадастралната карта на база на специализираната, защото "вече има "промяна на вещните права". Той обяви, че ще изиска от министър Ангелкова "компетентно становище".

С думи прости, най-важният въпрос се разми в нищоказващи "обяснения" и на практика остана без категоричен отговор.

Що се отнася до "законноста" на култовите дискотеки, спорът между министрите тепърва предстои. Аргументите на Ангелкова, че те са изградени "по одобрената от министерството схема за поставяне на преместваемите обекти", със сигурност звучи доста лековато, като се има предвид, че дори актуализирана през 2016-а тя на практика копира местата, на които те са поставени още "преди петнадесетина години", както самата туристическа началничка обяви. Още по-малко  "аргументирано" звучи измиването на ръцете с... общинските власти. Нормално е да си зададем въпроса  кой главен архитект на община ще промени дадената му от министър "ситуация"  за поставянето им.

А бодряшкият  тон, с който  Ангелкова не спира да обяснява, че в тези заведения са направени десетки проверки, но всички те показвали, че нарушения липсват, е повече от смехотворен, при положение че самата тя е потвърдила "законността" им. Странно защо пропуска факта, че според изискванията на Закона за устройство на черноморското крайбрежие на територията на морските плажове се допускат единствено заведения от категорията "заведения за обществено обслужване" като снекбарове, бистра, закусвални. Никъде в норматива не е определено, че се  допуска по морския бряг да бъдат разполагани ресторанти, кафе-сладкарници и питейни заведения. В сигнала на вицепремиера  до прокуратурата е посочено именно това -  че в нарушение на тези изрични забрани в закона  Министерството на туризма е издало схеми за разполагането на "нощен бар" и "ресторант", които дори е категоризирало. Според сигнала на Симеонов - с цел да заобиколи закона, туристическото ведомство ги е нанесло и описало като "заведения за обществено хранене - нощен бар и ресторант".  

Самият главен архитект на община Несебър още преди година (с писмо от 6 юли 2017-а) също е оспорил категоризациите "бар" и "ресторант" и дори е отказал на тези заведения да бъде издаден лиценз за продажба на алкохол и цигари. Тук е момент да попитаме всеки посещавал тези заведения дали пък не е пил... боза?! 

Отговорите на тези и още на много въпроси остана да  даде прокуратурата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във