Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ПРОКУРОРСКИ ПРОВЕРКИ ПО БЕЗМИТНИТЕ БЕНЗИНОСТАНЦИИ

Главният прокурор Борис Велчев е разпоредил да бъде извършена пълна проверка на част от действащите по границите ни безмитни бензиностанции, научи в. БАНКЕРЪ. Новината бе потвърдена пред репортер на вестника и от изпълняващия длъжността говорител на прокуратурата Бойко Найденов. На този етап ще бъдат инспектирани колонките на граничния пункт Капитан Андреево, в Свободна безмитна зона Свиленград, както и тези на Калотина. Целта на ревизията, в която участват още данъчни, митничари, експерти по стандартизация и метрология и др., е да установи има ли нарушения при свободната продажба на горива.
Случайно или не, прокурорските проверки съвпаднаха с първото четене в бюджетната комисия на парламента на проекта на специален закон за безмитната търговия. Без какъвто и да е дебат, на 29 юни, депутатите от тази комисия дадоха почти единодушно благословията си за предложените им текстове. Ако проекторазпоредбите минат успешно и в пленарната зала, то занапред ще бъде забранена свободната продажба на горива на влизащите у нас леки автомобили и автобуси. Тежкотоварните камиони, но само тези, които преминават транзитно през България, пък ще имат лимит от 500 литра за еднократно зареждане.
Предвижда се също безмитните бензиностанции и магазини да бъдат оборудвани с видеокамери за 24-часово наблюдение, както и да изградят он-лайн връзка към съответните митнически учреждения за регистриране на всяка продажба. Драстично се намаляват и максимално допустимите продажби на алкохол и цигари на един клиент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във