Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ПРОКУРОР ПОДКРЕПИ КЕВОРКЯН СРЕЩУ НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ

Прокурорът Весела Петкова подкрепи жалбата на Кеворк Кеворкян и неговото дружество Медия броудкастинг сървисиз срещу лиценза на Нова телевизия. Така националният ефир, който бе присъден на частната медия през декември миналата година, остава под съмнение. В петък (15 юни) на второто си заседание петчленният състав на Върховния административен съд (ВАС) придвижи делото на Кеворкян срещу решението на комисията за определянето на победителя в конкурса за втора национална частна телевизия. Преди това протестът бе разгледан от по-нисшия тричленен състав на ВАС, който го намери за неоснователен. Но бившият водещ на Всяка неделя го отнесе до най-високата инстанция.
Прокурор Петкова се съгласи с адвоката на Медия броудкастинг сървисиз Иван Тодоров, че е нарушен чл.66 т.2 от Закона за далекосъобщенията. Според него конкурсите на Държавната комисия по далекосъобщенията (ДКД) трябва да се организират по определени критерии за оценка. В жалбата си Медия броудкастинг сървисиз обаче твърди, че в конкурса за втора национална частна телевизия тези критерии са дописвани и променяни в хода на надпреварата. Петкова подкрепи и твърдението на Кеворкян, че кандидатите не са били наясно кой от критериите каква тежест има пред комисията по чл.45 от ЗД, която провежда конкурса.
Няма съвършен конкурс. Дори съдът да отнеме лиценза на Нова телевизия и конкурсът да бъде повторен, критериите за оценка на кандидатите пак ще бъдат същите - заяви след съдебното заседание председателят на ДКД Иван Таушанов. - Други критерии не могат да бъдат измислени. Изпадам в паника, ако се провали този конкурс, защото занапред всички лицензи трябва да бъдат давани чрез търг. Тогава Майкъл Чорни ще прави телевизия в България, защото той може да плати най-много.
Становището на адвоката на Медия броудкастинг сървисиз Иван Тодоров бе, че Министерският съвет е можел да оформи по-добре условията за надпреварата, за да не поставя под съмнение резултатите й. Защо трябваше да се дописва като критерии опита на Нова телевизия в изграждането на телевизия? Понятието опит е разтегливо - той може да е положителен, но може и да не е, коментира Тодоров.
До 22 юни Медия броудкастинг сървисиз може да представи писмено доказателствата си по делото, а след още три дни е необходимо юристите на ДКД и Министерският съвет да са отговорили по тях. По закон до 15 юли ВАС трябва да е готов с крайното решение по спора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във