Банкеръ Weekly

зацикляне

Прокуратурата затъна в блатото "енергетика"

Подплашени от прокуратурата гарги бягат от ТЕЦ "Контур глобал Марица изток" 3

Още десет правителства да се опитат да оправят проблемите в енергетиката ни, пак ще останем там, където сме сега. Ред в хаоса няма да настъпи никога, докато не бъдат посочени и наказани всички онези, които доведоха държавните енергийни компании до днешното състояние. Говорим за тези чиновници, които с лека ръка  разписваха договорите за безумни енергийни проекти, задължили страната ни със стотици милиони левове, раздаваха щедро контракти на свои и партийно приближени бизнесмени и широко си затваряха очите за ограбването на сектора. Всички тези хора доволно блаженстват и ще продължат да блаженстват с натрупаните на държавен гръб парички, докато прокуратурата, а след това и съдебната система не вземат един ден да си свършат работата, както трябва. Изгледите за това са нищожни, но някаква надежда все пак винаги има. 

Всички знаят защо падна правителството на Бойко Борисов в началото на 2013-а - високите сметки за ток, протестите, изобщо батакът в енергетиката, който тогава лъсна с пълна сила. Малцина обаче си спомнят: след ескалацията на общественото недоволство още "пресният" тогава главен прокурор Сотир Цацаров заръча една мащабна акция, за да се установи положението в отрасъла. И действително, след двумесечно ровене прокуратурата успя да повдигне до известна степен "завесата". Договори, сключвани в ущърб на държавата, липса на контрол от страна на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), скандално непотърсени дивиденти... бяха само част от провиненията, които стовариха на масата държавните обвинители. 

Прокурорските проверки започнаха на 12 февруари, като най-напред бе инспектирана дейността на енергийния регулатор. По-късно обхватът бе разширен и три екипа от прокурори и данъчни служители влязоха в офисите на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про". Друга група провери дейността на Националната електрическа компания (НЕК), а междувременно се наложи да се ревизират действията и на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Крайният резултат от всичко това бе образуването на пет досъдебни производства. "За близо два месеца беше извършена огромна работа. Докладът сочи проблеми, трупани и нерешавани през последните 10-15 години, а те се отразяват в сметката на крайния потребител", размаха пръст Цацаров.  

Най-стряскащото от петте производства бе срещу длъжностни лица от Министерството на икономиката и енергетиката, които не са потърсили дивидент от печалбата на ЧЕЗ. Според прокуратурата към 31 декември 2012-а например положителният финансов резултат на дружеството е бил близо 593.4 млн. лв. и икономическото ведомство е можело да претендира за 33% от тази сума, колкото е било държавното участие в него. От изказванията  на Цацаров и на неговия заместник Борислав Сарафов се разбра, че държавата е трябвало да прибере 195.8 млн. лева. Но още тогава се наби на очи, че никой като че ли не гори от желание да разплете до края този случай и не посочи поименно хората, които са отговорни за проявената "разсеяност". При все че те бяха пределно ясни - министърът на икономиката и енергетиката до март 2012 г. Трайчо Трайков, наследникът му Делян Добрев, както и определените от тях представители на министерството в чешката фирма. Впрочем тогава срещу ЧЕЗ бе образувано и производство по чл.219 от Наказателния кодекс за умишлена безстопанственост. 

С далеч по-голямо значение и за сегашната неразбория в енергетиката бяха другите три производства. Първото имаше за цел да се установи вината на  енергийния регулатор. И преди година и половина прокурорите не пропуснаха дебело да подчертаят, че "Според информацията, с която разполагаме към момента, ДКЕВР не е съставила досега нито един акт на ЕРП-тата, въпреки нашите предписания. Прокуратурата не отнема лицензиите, тя дори не може да стартира процедурата. Това трябва да направи регулаторната комисия. Установено е, че в ДКЕВР в продължение на години е занижен контролът над електроразпределителните дружества. Това на практика означава бездействие и показва, че ДКЕВР е неефективен контролен орган". Само че независимо от тези обвинения регулаторът бе разследван за нещо съвсем различно - че през септември 2012 г. е одобрил заявленията на "Електроенергийния системен оператор", "ЧЕЗ Разпределение България" , "ЕВН България Електроразпределение" АД и "Енерго-Про Мрежи" за налагане на временни цени за достъп до мрежата. Срещу тях пропищяха производителите на екоток и впоследствие те бяха отменени от Върховния съд.  Въпросните документи са подадени на 13 септември 2012-а и са одобрени още на следващия ден от държавната комисия, без извършването на необходимия анализ. 

"Засега не могат да се посочат конкретните длъжностни лица от ДКЕВР и конкретният размер на причинените щети предвид факта, че самата процедура, по която се разглеждат тези заявления и се изготвят становищата на специалистите, се осъществява от множество служители. Необходима е подробна оценка кой и доколко е изпълнил своите задължения във връзка с тези заявления", обясни прокурор Нели Златкова. Тази оценка още се чака.

Срещу неизвестен извършител бе и четвъртото производство, но и то звучи актуално до днес. Под прицел попаднаха длъжностни лица от НЕК. Те са сключили  споразуменията с "АES -ЗС" за изграждането на нова централа  на площадката на ТЕЦ "Марица-изток 1"  и с "Контур Глобал" за рехабилитация на ТЕЦ "Марица-изток 3", независимо че още през 2000 г. бившият секретар на Министерския съвет Димитър Бъчваров е предупредил в доклад, че договорите с двете компании са неизгодни и ще доведат до скок в цената на тока. Проверката по казуса бе предизвикана, след като малко преди да се раздели с министерския пост Делян Добрев съобщи, че разполага с документи, показващи, че НЕК се е съгласила да заложи свои бъдещи вземания от електроразпределителните дружества в страната, като по този начин е гарантирала кредити, изтеглени от чуждестранните инвеститори ("АЕS -ЗС" и "Контур Глобал"). Консултант и при двете големи енергийни сделки е била фирмата "Фронтиер" на Красимир Георгиев. А иначе сега отново се говори за намаляване на цената на изкупувания от двете американски централи ток по въпросните споразумения, за да се намали финансовата тежест върху Националната електрическа компания. 

Реално, единственото конкретно производство бе срещу бившия изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Михаил Андонов. Според прокуратурата в периода 18 април 2011-а - 5 октомври 2012-а - като изпълнителен директор на НЕК, той не е положил достатъчно грижи за управлението, стопанисването или запазването на повереното му имущество, от което е последвала значителна щета за компанията, възлизаща на повече от 189 млн. лева. Освен това в периода 15 септември 2011-а - 5 юни 2012-а като неин изпълнителен директор, а впоследствие и на БЕХ Андонов "в условията на продължавано престъпление, съзнателно сключил неизгодни сделки - договори за процесуално представителство и договори за правни услуги, и от това е произлязла значителна вреда за представляваните от него предприятия - престъпление по чл.220, ал.1 вр. чл.26, ал.1 от Наказателния кодекс". 

Словоохотливият иначе Сотир Цацаров бе изключително кратък по тази тема. Той каза, че делото срещу шефа на БЕХ и НЕК е секретно и е образувано по доклад, изпратен през март в прокуратура от ДАНС. Михаил Андонов пък не коментира случая, за да не повлияе на разследването. Малко по-късно от имотната му декларация се разбра, че по време на престоя си начело на държавните дружества се е сдобил с чисто нов апартамент от 111 кв. м в столичния квартал "Манастирски ливади". При това на изключително атрактивната цена от 117 хил. лв., или около 1000 лв. за квадрат. Също така е купил 14 дка нива в Авдира (Абдера), Ксанти - Гърция, за феноменалната цена от 9200 лева. За незапознатите с особеностите на гръцкото крайбрежие ще уточним, че този район на съседите се слави с изключително красивите си и спокойни плажове. 

С посочените пет производства камъкът бе хвърлен в енергийното блато. Вместо обаче да предизвика някаква промяна, той просто си потъна и толкова. "Нито едно от производствата не е прекратявано, но и нищо не е внасяно в съда", отговориха лаконично за в."БАНКЕРЪ" от Софийската градска прокуратура. С тези темпове на работа обвинителите няма как да стреснат когото и да било в енергийния сектор. Още повече че дори и нещичко да стигне до съда, там започва нов дълъг път. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във