Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Прокуратурата започна проверки в БДЖ

Екип от прокурори и следователи влезли в Централното управление на БДЖ в София. Проверката трябва да установи извършвани ли са злоупотреби от ръководни длъжностни лица. Сигнал за това е подал вече бившият служебният министър на транспорта Христо Алексиев. Става въпрос за фиктивни ремонти на локомотиви и вагони на железниците на стойност 137 милиона лева. А само преди седмица по нареждане на министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев беше освободен управителят на „БДЖ - Пътнически превози” Любен Нанов.

"Образувано е досъдебно производство съвсем наскоро. Прокурори и следователи проверяват документите. Сигнализирани бяхме от служебния министър за обществената поръчка за ремонт на дизелови локомотиви, закупени през 2005 г. Договорът с фирмата, от която са закупени, е изтекъл, затова от БДЖ подписват нова обществена поръчка, за да се поддържат локомотивите. В доклада, който получихме, има данни за много нарушения. Започнахме проверка, за да установим дали има такива нарушения", казаха на брифинг от държавното обвинение. 

В хода на разследването за възникнали и други обстоятелства, които също ще бъдат проверявани от прокуратурата. Има съмнение, че ремонтите по сключения договор не са били извършвани, а че в договора е записано да се ремонтират едни машини, а са поправяни други. Ще се проверява и дали този изпълнител има право да извършва подобни ремонти, както и дали всички плащания са давани срещу реално изпълнение на договора. "Ще проведем много процесуално-следствени действия. При събиране на доказателства за нарушения, ще привлечем виновните лица към наказателна отговорност. Разследването ще бъде тежко и много обемно", поясниха от прокуратурата. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във