Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Прокуратурата възложи на Емил Димитров проверка на ТЕЦ "Бобов дол"

Прокуратурата възложи на министъра на околната среда и водите в 15-дневен срок лично да извърши проверка и да представи доклад за дейността на ТЕЦ "Бобов дол".

Действията са заради голямата обществена значимост на проблема, свързан със замърсяването на околната среда от дейността, уточниха от държавното обвинение. Възлагането на проверката е и заради постъпилите по служебен път резултати от извършена на 30 март 2020 г. от РИОСВ-Перник проверка на ТЕЦ-а във връзка с информациите за възобновяване горенето на отпадъци.

Министърът на околната среда и водите ще проверява изпълнени ли са изискуемите условия за горене на отпадъци и дали в инсталациите се горят именно такива. Освен това ще се проверява дали са монтирани пречиствателни съоръжения - филтри, автоматични системи за извършване на собствени непрекъснати измервания.

Емил Димитров бе извикан в Софийска градска прокуратура в понеделник заради сигналите за горене на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“.

„Част от софийските отпадъци се горят там, иначе ще замирише София. Целта е всички ТЕЦ-ове на въглища да преминат на отпадъци, а по-нататък на биоориво“, коментира тогава  Димитров и обясни, че ТЕЦ-ът е изпълнил предписанията на РИОСВ. Той намекна, че ако продължават да го занимават с подобни неща, а не с кризата, може да подаде оставка.

Екипи на икономическа полиция и Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите са влезли тази сутрин на проверка в ТЕЦ "Бобов дол". Причината е съобщение от централата, че в ТЕЦ-а отново се горят отпадъци. Проверката е под надзора на прокуратурата.

Ръководството на централата обяви вчера, че ТЕЦ-ът отново гори отпадъци, след като забраната  на министъра на околната среда и водите отпреди два месеца е отпаднала. Според комплексното разрешително, ще могат да се  изгарят по 96 тона RDF отпадък на всеки 24 часа. Централата  вече е изпълнила изискването за изграждане на система за мониторинг на една от двете сероочистващи системи. Освен това от дружеството са поели ангажимент да монтират измервателни станции за чистотата на въздуха в района на Дупница и Големо село, на чиято територия е централата, както и в Бобов дол. Очаква се те да бъдат поставени до два- три месеца.

Още в средата на януари проверка на прокурори и следователи в ТЕЦ "Бобов дол", че установи че отпадъци са горени без разрешително. Повод за инспекцията бе разследването на прокуратурата "за престъпления против народното здраве и околната среда". Проверката беше окачествена като рутинна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във