Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Прокуратурата се задейства за прехвърлянето на Пловдивския панаир

Окръжна прокуратура-Варна разпореди две проверки във връзка с апортна сделка на Община Варна за прехвърляне на притежавани 29% от акции от „Международен панаир Пловдив“ АД на частно дружество с общинско участие.

Едната проверка е по надзора за законността и има за цел да се установи спазена ли е нормативната уредба при вземане на решението за реализирането на сделката и спазени ли са нормативните изисквания за разрешаването й.

"Втората проверка е започната с оглед на това дали има извършени нарушения от страна на длъжностни лица, които представляват престъпление, както и кой ги е извършил. При констатиране на данни за извършено престъпление от общ характер ще бъдат предприети действия по разследване и установяване на виновните лица, а впоследствие и ангажирането им към наказателна отговорност. В случай че бъдат констатирани нарушения, решението за апортната сделка ще бъде протестирано пред Административния съд във Варна. Срокът за обжалване е 14 дни", съобщи прокуратурата.

Преди дни вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова апелира да се спре прехвърлянето на акциите от "Международен панаир Пловдив" АД на "Пълдин туринвест" АД.  Нинова изпрати писмо до областния управител на Варна, с което поиска да спре взетото решение от общинския съвет в морската столица. Икономическият министър защитава позицията, че акциите, които бяха собственост на Община Варна, трябва да бъдат върнати на държавата.

"Министерството на икономиката не е променило позицията си, че апорта на акциите от "Международен панаир Пловдив", които Варна притежава в "Пълдин туринвест" АД представлява акт на скрита приватизация", заяви Корнелия Нинова.

Дружеството получател на акциите на Варненската община - "Пълдин туринвест" АД, на практика е мажоритарния собственик с 50.3% в "Международен панаир Пловдив" АД. В него делът на Пловдивската община е 25%, но контролът се държи от бизнесмена Георги Гергов. След като Варна апортира своите дялове, Гергов ще увеличи влиянието си в Панаира от 50.3% на 79.3 процента.

Прокурорска проверка на прехвърлянето бе поискана от общински съветници, които гласуваха против решението. Според тях Oбщина Варна да бъде проверена за безстопанственост, тъй като от четири години има дял в дружеството и през цялото това време не е излъчила свой представител в панаира, който да защитава интересите на града.

Facebook logo
Бъдете с нас и във