Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Прокуратурата разследва два нови сигнала от Васил Божков

От Васил Божков е постъпил сигнал по имейл до главния прокурор. Задължението на прокуратурата е да проверява както доказателствата в подкрепа на обвинението, така и доказателства, които са оневиняващи за обвиняемия в досъдебната фаза.  Това съобщи Иван Гешев пред журналисти в Ябланица, където се провежда операция срещу битовата престъпност.

"Главният прокурор определя приоритетите и целите на прокуратурата, не наблюдава конкретни досъдебни производство. Сигнали във фейсбук не са нормалният начин за подаване на каквато и да е информация, но всеки преценява по какъв начин да осъществява защитната си стратегия като обвиняем и подсъдим. Така както други подсъдими и обвиняеми, които имат медийно влияние, като г-н Прокопиев, Огнян Донев, Цветан Василев преценяват дали кога и доколко да подкрепят други подсъдими като г-н Божков, включително и медийно, и като политическа пропаганда", посочи  Гешев.

Вчера гражданското движение "БОЕЦ" обяви, че ще изпрати сигнал до европейските институции, включително и до европейския главен прокурор Лаура Кьовеши с искане за международно разследване по твърденията на бизнесмена Васил Божков, че е плащал "такса помагане" на управляващите в размер на 20% от печалбата от хазартния му бизнес.

Във вторник (2 юни) обвиняемият бизнесмен Васил Божков публикува инфографика, която допълва т.нар. комикс, посветен на промени в Закона за хазарта, чрез които се е стигнало до ситуацията хазартните му компаниите да плащат държавна такса от 20% върху комисионните вместо 15% върху стойността на направените залози. В инфографиката той назовава поименно премиера Борисов, финансовия министър Владислав Горанов, председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова и ексдепутата от БСП Георги Кадиев. 

От публикуваните извлечения от банковата му сметка пък става ясно, че е теглил солидни суми кеш. Не е ясно на какъв принцип бизнесменът е подбрал извлеченията, но се вижда, че общата сума е 11,7 млн. лева. Например през януари 2018 г. - 2,67 млн. лв. на 4 дати, през май 2018 г. - 1 млн. на три пъти, през септември 2019 г. -  600 хил. лв., а през октомври - 3,8 млн. лева. През ноември 2019 г. изтеглената сума е 3,6 млн. лева.

БОЕЦ коментира, че “самият Божков също е бил част от престъпната група и схема и направените от него разкрития идват, след като доскорошните му авери са се обърнали срещу него унищожавайки част от бизнеса му“.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във