Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Прокуратурата разследва безстопанственост в "Автомагистрали"

Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство за извършено престъпление от длъжностно лице в "Автомагистрали" ЕАД, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Разследването е за периода от 1 януари 2016 г. до 31 декември 2020 г., за това, че умишлено не са били положени достатъчно грижи за ръководенето, управлението и стопанисването на възложената работа, от което последвали значителни щети за предприятието. Наказанието за това обвинение е до осем години затвор.

Държавното обвинение се е самосезирало във връзка с информация в медиите и изнесена такава на пресконференцията на Българската социалистическа партия по повод на доклад за извършения от Сметната палата одит за съответствие на изпълнението на обществените поръчки, възложени на "Автомагистрали" ЕАД.

Разследването е възложено на Националната следствена служба. Предстои да бъдат извършени всички възможни процесуално-следствени действия, допълват от държавното обвинение, като посочват още, че делото е взето на специален надзор от Върховната касационна прокуратура.

Съобщението от обвинението идва ден след като Сметната палата оповести одитния си доклад за дейността на дружеството и го изпрати на прокуратурата. 

В доклада се посочва, че държавата не е постигнала "необходимата ефективност, конкуренция и прозрачност при разходването на публичните средства", след като захрани държавното дружество "Автомагистрали" с милиарди левове от държавния бюджет за строителството на големи инфраструктурни проекти. 

Сметната палата потвърди и че "Автомагистрали" изобщо не е имала необходимия ресурс за строителството на тези обекти, като е превъзложила дейностите на редица частни фирми на "тъмно", т.е. според своите собствени вътрешни правила и без реални критерии, което естествено води и до субективни оценки.

"Поради това, че АМ ЕАД не попада в обхвата на публичните или секторни възложители по ЗОП, външните изпълнители на дружеството са избирани без провеждане на обществени поръчки, а по вътрешен ред и правила, които обаче не осигуряват достатъчни условия за провеждане на публичен, прозрачен и основан на ясни критерии конкурентен подбор", казват държавните одитори.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във