Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Прокуратурата протестира разрешението за строежа в Свети Влас

Прокуратурата е внесла в съда протест срещу разрешенията за строеж на комплекс "Венид Еко вилидж“ в курорта Свети Влас. Комплексът попада в обхвата на защитена зона "Емине – Иракли".

Проверката беше направена заради информации в медиите, че строежът е разрешен върху имот, придобит като гора чрез замяна. А след промяна на предназначението на съответния имот не са спазени правни норми, уреждащи изисквания за опазване на зони под режима на Закона за биологично разнообразие, съответно за законност на строителството. Така са нарушени Законът за устройство на територията  и Законът за устройство на Черноморското крайбрежие.

При съгласуването на проекта, директора на РИОСВ-Бургас не са направени дължимите оценки - за въздействието върху околната среда и за съвместимостта с предмета и целите на опазване на защитена зона. Това прави осемте разрешителни нищожни, заявяват от държавното обвинение, като уточняват, че протестът трябва да спре и изпълнението на разрешенията за строеж.

Имотът е изключен от горския фонд, след което от кмета на община Несебър е разрешена сеч на общо 110 дървета, а от главния архитект са издадени първоначално три разрешения за строеж за 13 жилищни сгради, които са влезли в сила. С декларация от 10 октомври 2019 г. до главния архитект на общината възложителят се отказва от трите разрешения за строеж поради промяна на инвестиционните намерения. От главния архитект на община Несебър са издадени осем разрешения за строеж за "Комплекс "Венид Еко вилидж", жилищни сгради и хотел - етапно строителство, 36 къщи.

От държавното обвинение посочват, че въпросните разрешения за строеж са издадени от главния архитект на община Несебър и без задължителната виза за проектиране, което също е основание за нищожност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във