Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ПРОКУРАТУРАТА ПОИСКА ПРОВЕРКА СРЕЩУ ЧИНОВНИК НА ФИНАНСОВОТО ВЕДОМСТВО

Противопоставянето между браншовите организации на счетоводителите и чиновника от Министерството на финансите Велин Филипов получи ново измерение, след като Институтът на дипломираните експерт-счетоводители (ИДЕС) и Асоциацията на счетоводните къщи в България (АСКБ) се оплакаха на прокуратурата от действията му. Писмото до Върховната административна прокуратура е подписано и от Софийската търговско-промишлена палата (СТПП). В него трите организации молят прокуратурата да провери някои действия на Филипов в качеството му на председател на националния съвет по счетоводство и като началник на отдел Счетоводна практика в Министерството на финансите.
Представителите на ИДЕС, АСКБ и СТПП искат да знаят дали дейността на Филипов като лектор на частни семинари по счетоводна практика не го мотивира да предлага в законите и наредбите, уреждащи правилата на счетоводство у нас, да влизат все по-неясни и двусмислени текстове. Обръща се внимание на това, че през 2003 г. Филипов е получавал осигуровки от фирмата на одитора Мария Колева, въпреки че по същото време е бил служител на финансовото ведомство. Представителите на двете счетоводни организации и Софийската търговско-промишлена палата са помолили прокуратурата да провери дали това не е конфликт на интереси. Накрая в писмото си ИДЕС, АСКБ и СТПП искат от прокуратурата да провери всички експертни оценки и указания на Министерството на финансите, в които Филипов е участват по повод на конкретни данъчнооблагателни актове на фирми и да установи колко от тях са в интерес на бюджета и колко в интерес на частните дружества. Специално се обръща внимание на случая с облагателния акт на фирма Чипита.
В писмото си неговите автори се позовават на статия на БАНКЕРЪ, озаглавена Счетоводителите настръхнаха срещу финансовото ведомство, която вестникът публикува в брой 14 от 8 април 2006 година. Друг е въпросът, че тази статията бе направена по разказите и предоставените документи именно от хора от управата на ИДЕС и на АСКБ. Върховната административна прокуратура е реагирала незабавно на писмото на браншовите организации и официално е поискала от Министерството на финансите да направи вътрешна проверка на дейността на Велин Филипов. В зависимост от нейните резултати прокуратурата ще реши как да приключи преписката по жалбата на ИДЕС, АСКБ и СТПП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във