Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Прокуратурата поглежда към "Граф Игнатиев"

Прокуратурата е изискала от Столичната община документите по обществената поръчка за ремонта на бул. "Граф Игнатиев". Тя е била сезирана от неправителствената организация "Спаси София". А повод за сигнала е нейно разследване, според което двама от кандидатите за дейностите на стойност 24 млн. лв. са били отстранени при противоречиви обстоятелства.

В резюме: от "Спаси София" твърдят, че градската управа е променила проекта за "Граф Игнатиев" в хода на ремонта и полаганата в момента от изпълнителя "Джи Пи Груп" виброизолация е същата, заради която неин конкурент е бил отстранен от търга. До тази ситуация се е стигнало след корекции на критериите "в крачка".

Главния архитект на София Здравко Здравков заяви, че са започнали и вътрешните проверки, но така и не разясни дали става дума за нарушение на Закона за обществените поръчки. По думите му промяната в критериите е била наложена заради грешки на автора на проекта инж. Румен Борисов. В разгара на скандалите около "Граф Игнатиев" инж. Борисов се отказа от работата си по ремонта с мотива, че фирмата изпълнител използва изолационен материал, различен от първоначално заявения, който всъщност ще усилва трептенията от трамваите по околните сгради. В тази връзка главният архитект съобщи, че "се ревизира проекта за ново трамвайно трасе по ключовия столичен булевард "Цар Борис III", като е възможно и той да бъде преработен". Негов автор отново е Румен Борисов.

Интересен щрих е, че инж. Борисов е автор на проектите за една трета от трамвайните трасета в София, на втората и третата линии на метрото, както и на отклонения на първия диаметър.

Колкото до изпълнителя на дейностите на "Граф Игнатиев"- "Джи Пи Груп", прокуратурата започна досъдебно производство за пране на пари срещу лице, свързано с компанията. В този случай държавното обвинение бе сезирано от разследващи журналисти и вицепремиера Томислав Дончев заради съмнения за злоупотреба с евросредства чрез консултантски фирми. Съответно министър-председателят Бойко Борисов нареди на Агенция "Пътна инфраструктура" да намери законов способ, така че да извади фирмата от всички проекти с европейско и държавно финансиране. "Джи Пи Груп" обаче дори не дочака мерките на пътната агенция и сама се отказа от два спечелени договора. Първо, от строителството на тунел "Железница" за 185 млн. лв., а впоследствие не подписа контракта и за реконструкцията на трамвайното трасе по линия №5 в столицата, оценено на 46 млн. лева.

Както "БАНКЕРЪ" вече писа, под въпрос остават търгове за още няколкостотин милиона лева, в които "Джи Пи Груп" участва. Компанията е част от консорциум, кандидатствал по една от трите обособени позиции (за 354 млн. лева) за изграждането на жп трасето между Елин Пелин и Костенец. Освен това строителният гигант е и сред претендентите за строежа на газовата връзка между България и Гърция с индикативна стойност 145 млн. евро. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във