Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ПРОКУРАТУРАТА ПОДХВАНА ДОГОВОРА ЗА НАЕМА НА МИНАТА

Главният прокурор Борис Велчев е сезиран за сделката с отдаването под наем на държавните Мини Бобов дол на частната пернишка фирма Ораново за петгодишен период, съобщи в четвъртък (22 юни) Николай Игнатов, председател на Инициативния комитет за защита на гражданите на Бобов дол. Според сигнала Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) е дало под аренда въгледобивното дружество абсолютно непрозрачно и в нарушение на законодателството на страната. В началото на март е имало две оферти с намерения относно Мини Бобов дол, твърдят от комитета. Едната е била на Ораново, другата - на гръцката фирма РРС, която искала да купи държавното дружество заедно с ТЕЦ Бобов дол.
Избрана била обаче пернишката фирма Ораново. На 12 юни наемателят е бил представен на служителите в мината. Същия ден частникът е получил достъп до цялата служебна информация на дружеството. Никой в мините обаче не знае какви са правата на арендатора, твърдят от Инициативния комитет.
Според сигнала през последните дни от складовете на Мини Бобов дол активно се изнасяли материали, машини и съоръжения. На исканията за изтеглянето им умишлено не се поставяли дати, за да може после документите да се датират за дни преди наемането на мината и преди подписването на приемателно-предавателните протоколи по сделката.
От Инициативния комитет твърдят още, че липсвали решение на Министерския съвет за отдаване на концесия на въгледобивното дружество и актуална оценка на активите му. Така на практика не се знае какво точно се отдава под наем.

Facebook logo
Бъдете с нас и във