Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Прокуратурата не е получила заповеди за арести по случая "Хемус"

Прокуратурата още не е получила иззетите веществени доказателства при акцията за магистрала "Хемус". Това каза пред репортери ръководителят на Софийската градска прокуратура Илиана Кирилова. "При нас не са пристигали заповеди за арест на лица по обвиненията, които бяха представени днес от полицията. Поради тази причина не е взета мярка за неотклонение на което и да е лице", заяви тя.

"В Софийска градска прокуратура по факс е постъпило съобщение от разследващи полицаи от „Борба с организираната престъпност” за претърсване и изземване. В съобщението до нас беше посочено, че е започнал досъдебно производство за данъчни измами и пране на пари. Установи се, че са извършени обиски на лица на различни адреси, което е единствената възможност за събирането на доказателства за извършено престъпление", обясни още прокурорът. В съобщението се посочвало, че има задържани лица. "По материалите, които са при нас, не намирам заповеди за арест в срок от 24 часа. Възможно е да бъдат предоставени по-късно. Бяха изнесени доста факти и обстоятелства, с които на първо четене може да се направи предположение за извършено постановление. Ние не сме получили от разследващите постановление за привличане в качеството на обвиняем и да бъде взета мярка", добави Кирилова. Съставен е бил екип от 4 прокурори, които ще работят по случая с оглед на това, което е било изнесено на брифинга.

По-късно от прокуратурата публикуваха официална позиция по случая. В нея се казва, че оглед изнесените твърдения на брифинга, "организиран от МВР, за евентуално извършени престъпления от общ характер, наблюдаващите прокурори ще укажат на разследващите органи да приложат доказателства в тази насока, които към момента на входиране на материалите по досъдебното производство в СГП  не са налични". А в случай че разследващите органи при ГДБОП съберат достатъчно доказателства за виновността на определено лицe/лица в извършване на престъпление от общ характер, следва незабавно да докладват на прокурора постановление за привличане към наказателна отговорност с оглед вземане на мярка за неотклонение, съответстваща на обществената опасност на деянието и дееца.

Facebook logo
Бъдете с нас и във