Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Прокуратурата нареди проверка на строителството край летните сараи на Доган

Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), министъра на околната среда и водите (МОСВ), министъра на туризма (МТ) и началника на Дирекцията за национален и строителен контрол да извършат незабавни проверки на място и по документи на планираните и извършени строежи в местността „Аркутино“ на границата на община Созопол и община Приморско и в парк „Росенец“ край гр. Бургас.

В района е и имотът, известен като летните сараи на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

В официалното съобщение се казва, че ВАП е образувала преписка по информация в медиите за неспазване на правни норми, защитаващи изключителната държавна собственост и уреждащи изисквания за опазване на зони под режима на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), съотв. за законност на строителството.

В хода на проверката трябва да се установи дали е допуснато накърняване на правото на изключителна държавна собственост върху морски плаж. Следва да се провери предприети ли са мерки за защитата й при нарушения,  ограничен ли е свободният и безплатният достъп до морски плаж, попадат ли съответните имоти в защитени зони по ЗБР, има ли наличие в имотите на пясъчни дюни съгласно ЗУЧК, извършени ли са строежи. В хода на проверката следва да се установят и наличие на документите, изискуеми от екологичното законодателство и спазването на всички условия за законност на строителството съобразно Закона за устройство на територията /ЗУТ/ и останалите изброени закони от рода на собственост и статут на земята, наличие на необходими предварителни договори, влезли в сила устройствени планове и т.н.

Събраните данни следва да се обобщят в доклад и да се изпратят на прокурорите в най-кратък срок.

Проверката е разпоредена след инцидента с лидера на "Да България" Христо Иванов и негови приближени, при който охранители от НСО препречиха пътя им до плажа. Покрай акцията се разбра, че достъп до лятната резиденция на Доган има само по вода или по частен път, препречен от бариера. Според твърденията на Иванов, базирани на кадастрална карта, малкият плаж, на който се стигна до пререканията с охранителите, продължава да е публична държавна собственост и всеки български гражданин би трябвало да има достъп до него.

В сряда президентът Румен Радев направи официално изявление, с което потвърди, че охранителите са служители на НСО. Радев подчерта, че според него депутатът Делян Пеевски и почетният председател на партията Ахмед Доган не трябва да бъдат охранявани от НСО.

Повод за проверката в Аркутино е разследване на "Свободна Европа", според което  в местносттта е планиран нов град. Той е разположен на терен от над 311 декара, а предвидената височина за застрояване в 100-метровата зона “А” в част от парцела е 15 метра – два пъти повече от регламентираното по закон.

“Това е много по-голямо от Алепу! За първи път виждам този проект”, каза главният архитект на община Созопол Радост Георгиева.

Справка от кадастъра показва, че съседният имот от 254 декара също е описан като урбанизирана територия, докато картата и поглед на място свидетелстват, че става дума предимно за дюни. Според заместник-кмета на Приморско Петко Гечев най-вероятно става въпрос за грешка, защото ПУП за този терен не е правен и по думите му там няма да се строи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във