Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Прокуратурата "кацна" и във "Враждебна"

Продължава наказателната акция на главния прокурор Сотир Цацаров след скандала "ЦУМгейт". След енергетиката и пътната агенция дойде ред и на столичния аеропорт. През седмицата от държавното обвинение съобщиха за постъпил сигнал, че през  февруари, по силата на заповед на изпълнителния директор на "Летище София" ЕАД, на частно търговско дружество са били предоставени пълни администраторски права за цялата информационна система на компанията. Проверката на прокуратурата е установила, че такава заповед действително е била издадена и е действала, макар да не е била подписана лично от изпълнителния директор, а от друго длъжностно лице, и то без да има договор между летището и частното търговско дружество. От съобщението става ясно също така, че предишен собственик на въпросното дружество е сегашен началник на кабинет на министър. 

Важно в случая е да се уточни, че достъпът до информационната система дава възможност да се види кой пътник кога е посещавал и кога е напускал страната за години назад. Отделно по това време все още бе в ход концесионната процедура за летището, която можеше да се окаже сериозно компрометирана, ако не бе спряна от служебния кабинет. Един от мотивите за спирането й бяха съмнения за нагласена поръчка и че държавният интерес не е защитен. 

По информация на "БАНКЕРЪ" цитираната от прокуратурата заповед е с дата 20 февруари 2017-а, когато изпълнителен директор на летището продължава да е Христо Щерионов. Следвайки хронологията, на 17 февруари служебният министър на транспорта Христо Алексиев смени борда и изпълнителния директор Щерионов, като шеф на аеропорта стана Пламен Станчев. Но промените в Търговския регистър бяха вписани на 22 февруари, а Станчев като изпълнителен директор пое управлението на държавната компания на 27 февруари. Тоест бързането за предоставянето на права на частното дружество за информационната система е било толкова голямо, че дори не се е изчакало вписването на новото ръководство, а заповедта в нарушение е подписана от председателя на борда Веселин Пейков.

Според информацията, с която разполагаме, частната фирма е "Оувърсийз секюрити продакшън" с предмет на дейност "консултиране на търговска дейност на български и чуждестранни юридически и физически лица". Тя е била собственост на Николай Крушков до 27 януари 2017-а, когато той става началник на кабинета на служебния министър на вътрешните работи Пламен Узунов, след което е прехвърлена на Иван Филипов Николов, показва проверка в Търговския регистър. Крушков се е занимавал с анализи в службите за сигурност, но по-важното е, че се смята за много близък до вътрешния министър по времето на кабинета "Орешарски" - Цветлин Йовчев. Той напуска МВР заедно с него, за да стане шеф по сигурността в хранителния холдинг "Белла България". Публикации в интернет определят Крушков като човек на Библиотекарския институт и модела КОЙ. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във