Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Прокопани са първите 500 м в посока от Кулата към София от тунел "Железница"

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова и председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Георги Терзийски ще проверят напредъка при изграждането на тунел "Железница" на автомагистрала "Струма", съобщиха от пресцентъра на регионалното министерство.

Проектът за строителството на тунел "Железница" се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020 г.". Участъкът е с обща дължина 4.4 км и е разделен в три подучастъка, в това число тунелът, и обслужващ път от двете страни на съоръжението.

"Железница" ще е с дължина около 2 км, с две отделни тръби в посока и е най-дългият пътен тунел изграждан досега у нас. Изпълнението на обекта, което започна през октомври миналата година, напредва и утре строителите ще достигнат до прокопаването на първите 500 м в посока от Кулата към София. На обекта се работи денонощно, без почивен ден едновременно в двете тръби и от двете страни на тунела. Съоръжението се изгражда по нов австрийски метод като се прокопават около 1.5-2 м във всяка тръба и посока на денонощие и веднага след това се прави първичната облицовка на съоръжението с крепежни елементи, пръскан бетон и анкери.

Усилено се работи и на участъците от двете страни на тунела. Отсечката преди съоръжението, пътувайки от София към Кулата, е с дължина 720 м, а тази след него е 1.4 километра. В тази отсечка ще бъде изградена аварийна връзка, която при настъпване на непредвидена ситуация в тунела ще може да отведе движението в посока София по път I-1 (Е79).

След като се провери напредъкът при изграждането на тунела ще се инспектират и отсечките от двете страни на съоръжението.

Facebook logo
Бъдете с нас и във