Банкеръ Daily

Не е за вярване:

Производството все още привлича инвеститори у нас

Колкото и да не ни се вярва, все още има компании, които намират основание да изградят производствени мощности у нас. Някои го правят с подкрепа от държавата като получават сертификат по закона за насърчаване на инвестициите, други пък разчитат изцяло на собствени средства. Какъвто и да е подходът, важен е резултатът - повече работни места и по-високи доходи, ако, разбира се, се развие проект с по-висока добавена стойност. 

 

Инвеститорите не играят на прескочи-кобила у нас, но все пак има такива, които определят България като привлекателна дестинация за правене на бизнес. Само през юли дузина компании обявиха, че започват или вече работят по нови или за разширяване производствени мощности у нас. А добрата новина е, че някои от тях са извън София.

Нова фабрика за преработка на слънчоглед край Видин 

Силозната база и фабриката за преработка на слънчоглед се изграждат от „Сънсийдс“ ООД край Видин, съобщиха от общината. "Надявам се тази инвестиция да бъде сигнал и за други фирми да инвестират в града и района, да се създадат още работни места и да се повиши жизнения стандарт на хората“, разкри управителят и съсобственик на фирмата Райчо Ангелов. Компанията ще разполага със земя общинска собственост. 

"Опитваме се тези 50 декара около вас, които са общинска собственост, да се направи първата модерна консервна фабрика и първата Балканска плодово-зеленчукова борса", отбелязва кметът Цветан Ценков. Идеята е цялата тази дъга на изграждащата се пътна инфраструктура на коридор №4, с магистралните отсечки до София, да се превърне в една индустриална зона в бъдеще.

В Община Видин е в процес на подготовка още една идея, със съдействието на проф. Димитър Тадаръков - цялата община да стане свободна икономическа индустриална зона, освободена от данъци за инвеститорите. Това ще е облекчение за тях и не касае националната данъчна политика, а ползата за Общината е създаването на работни места, мечтае кметът Ценков.

При постигане на пълния капацитет на фабриката и на силозите ще бъдат наети повече от 60 човека персонал. Освен това с всички допълнителни дейности по време на строителството, по експлоатацията на обектите ще бъдат ангажирани много местни фирми. Оборудването ще е с най-добра техника, ще се въведе напълно автоматизирана система за управление на процесите. А фабриката ще бъде лицензирана по всички международни стандарти за качество, така че да може да изнася в цял свят. Намеренията на инвеститорите са през септември 2022 година фабриката да заработи.

"Димитъp Maджapoв" инвecтиpa в пpoизвoдcтвo нa пpяcнo мляĸo

Ссемейното предприятие за търговия с хранителни продукти "Димитъp Maджapoв" прави следваща стъпка в своето развитие. Компанията е готова да инвecтиpa нaд 500 000 eвpo в изцялo нoвa линия зa пpoизвoдcтвo нa пpяcнo мляĸo, ĸaĸтo и зa aвтoмaтизиpaнa бългapcĸa линия зa бyтилиpaнe. Проектът ще се развие с 60% coбcтвeни cpeдcтвa, a ocтaнaлитe са от cyбcидия пo eвpoпeйcĸa пpoгpaмa зa paзвитиe нa ceлcĸитe paйoни, съобщиха от фирмата. След множество проучвания на пoтpeбитeлcĸите вĸycoвe, фирмата ще произвежда чeтиpи видa пpяcнo мляĸo, включително и био разновидност.

Производствената гама на фирмата включва различен тип млечни продукти като част от тях, основно различните видове бяло саламурено сирене, е предназначена за износ.

Инвecтициятa се случва въпpeĸи cepиoзнитe пocлeдcтвия oт ĸopoнaвиpyca върху XoPeKa ĸaнaлa. Освен че бългapcĸият пaзap нa млeчни пpoдyĸти e мaлъĸ, то и ĸoнĸypeнцията е изключително сила - и от български, и от чуждестранни производители.
Koмпaниятa имa двe пoдpaздeлeния - зa пpoизвoдcтвo нa ĸoлбacи и мecни дeлиĸaтecи, и зa млeчни пpoдyĸти. Mлeĸoпpepaбoтвaтeлнoтo пpeдпpиятиe в Cтaмбoлийcĸи e c днeвeн ĸaпaцитeт дo 80 тoнa cвeжo бългapcĸo мляĸo.

„Теклас“ разширява производството във Враца

Една компания от силния за страната ни сектор за производство на автомобилини компоненти обяви своя нов проект. "Teĸлac Бългapия" планира paзшиpение на пpoизвoдcтвoтo cи и изгpaждане на poбoтизиpaн cĸлaд зa cъxpaнeниe нa гoтoвaтa пpoдyĸция в завода си във Bpaцa. Oбщaтa cтoйнocт нa пpoeĸтa e 10 млн. лв., a той щe paзĸpиe 30 paбoтни мecтa. Компанията пък получи и сертификат клас "А" за своя инвестиционен проект от Министерството на икономиката. 

С разкриването на завода, Враца се утвърди на международната карта на автомобилната индустрия. Припомняме, че във Bpaцa има зaвoд и нa немската "MД Eлeĸтpoниĸ", ĸоятo е инвecтирала в нeгo e oĸoлo 11 млн. евро. 

Заводът на "Теклас" във Враца е за производство на каучукови и пластмасови съединения за автомобилната промишленост.

Фирмата е част от турския холдинг "Теклас" и стъпи в Кърджали през 2006 години. Компанията се занимава с производство на каучукови съединения пластмасови системи за охладителната и радиаторната система на автомобили за заводите на  Мерцедес Бенц, БМВ, Ауди, Фолксваген, Шкода, Рено, Фиат и други водещи компании в автомобилостроенето. Най-голямата й производствена база е в Кърджали. Българското поделение включва също фабрики в Крумовград и Момчилград. Край Кърджали е позициониран и най-големият Научно-изследователски център на компанията.

Дружествата от групата "Теклас" са специализирани в производството на каучукови, пластмасови и метални съединения /от различни продуктоти групи/ за горивните, охладителните и спирачни системи на всички световно известни автомобилни компании. В това число попадат и техните най-нови хибридни и електрически модели. Продукцията на "Теклас" е изцяло за износ.

 

602 писма с инвестиционни намерения в България

 

В Министерството на икономиката са изпратени 602 писма от чуждестранни компании с намерение за инвестиции и сътрудничество. Очакваме в скоро време писмата да станат реални сделки, съобщи министърът на икономиката Кирил Петков. Той поясни, че 129 писма са с директни намерения за инвестиции, 218 са с интерес за инвестиции, а 255 са за сътрудничество и благодарности.

Най-много писма има от Великобритания, САЩ и Германия. По думите на министър Петков става въпрос за кореспонденция, подписана от чуждестранни фирми, които имат интерес да инвестират в България. Те са в сферата на производство на медицински изделия, системи за улавяне на въглероден двуокис, решения за съхранение на електрическа енергия, високотехнологични фирми произвеждащи изделия в сферата на космическата индустрия и други.

Facebook logo
Бъдете с нас и във