Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Производството на ток продължава да спада

Започва ли зелената енергия да измества въглищните централи?

Производството на електроенергия у нас продължава да спада и през август, показват оперативните данни на Електроенергийния системен оператор. За сравнение, от 1 януари до 2 август 2019-та са били произведени 26.2 млн. мвтч електроенергия, а за същия период на тази година - малко над 24 млн. мвтч, тоест спадът е с около 8 процента. Причината за него трябва да се търси в тежките пандемични месеци и спрените производства. Интересното е, че единствено производството на зелена енергия продължава да расте, независимо от кризата.

 

Увеличението при тока от слънце и вятър е с 15,6 на сто при електропреносната мрежа и с близо 10% по разпределителната мрежа. Така в края на 2020 -та вероятно ще се окаже, че произведената зелена енергия у нас значително се е увеличила през последната година. И поне по този показател може би ще следваме пътя, който е избрала Европа.

Според данните на ЕСО обаче доставената зелена енергия заема доста скромно място в общия енергиен микс – леко над 2 млн. мвтч е производството на ВЕИ от януари до август, което е около 10% от общото произведено количество ток. В същото време в Европа има държави, които в последните месеци разчитат основно на ток от ВЕИ.

У нас прави впечатление и фактът, че електроенергията от ВЕЦ-овете намалява с 3,7% от началото на годината. И е много възможно тази тенденция да се запази поради сравнително сухите месеци, които предстоят до края на лятото. Всъщност именно сега при силното слънце ще е и най-големият ръст в производството на ток от слънце и вятър.

Продължава да намалява и потреблението на електроенергия. Понижението от януари до началото на август е с 3,73 процента.

Сериозен е спадът през последните месеци и при износа на ток - с над 15,6%, като от страната са експортирани 4,47 млн. мвтч електроенергия. За същия период на 2019-а са изнесени 5,3 млн. мвтч. Същевременно продължава да се увеличава вносът на електроенергия, достигайки до обем от 2 375 265 мвтч. Това е с 22.7 на сто повече от първите седем месеца на миналата година, когато са внесени 1 935 765 мвтч.

 

Карета:

Въглищата губят позиции

За пръв път в последните десетилетия производството на електроенергия от въглища намалява, отбелязват в свой доклад екоорганизациитте Global Coal Plant Trackers и Global Energy Monitor.

През първото полугодие на 2020 г. в експлоатация са въведени въглищни електроцентрали с общ обем от 18,3 ГВт, а са били затворени централи с мощност над 21 ГВт. Основната заслуга за ограничаването на тези предприятия е на Европа, където обемът на производството на ток от въглища е намалял с 8,3 ГВт и се очаква през вторите шест месеца да се понижи с още 6 ГВт.

В Германия през юли бе приет закон за отказ от използването на въглища в производството на електроенергия до 2038 година. В подкрепа на регионите, чиято икономика ще пострада от това решение, ще бъдат заделени около 40 млрд. евро.

 

Бъдещето е на ВЕИ

Електричеството ще осигурява през 2050 г. около половината от потреблението на енергия в света. В момента делът му е 20 процента. Това е записано в доклада на Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA) "Глобалната енергийна трансформация: Пътна карта до 2050 година".

Сценарият, очертан от експертите, се основава на сегашните и планираните енергийни политики и посочва агресивен, но технически и икономически осъществим маршрут за ускорено развитие и използване на възобновяемата енергия в следващите десетилетия.

Той предвижда увеличаването на дела на електроенергията да се дължи основно на създаването на нови електрически превозни средства, както и на използването на електричеството за отопление и охлаждане. Специалистите прогнозират и увеличение на производството на ВЕИ за добиването на т. нар. зелен водород. Това е записано и в стратегията на ЕС за преминаване към нискоемисионна енергетика, като ключова роля за постигането на тази цел ще играе именно замяната на природния газ с горива като зеления водород, при чиито добиви не се отделят вредни емисии.

Според доклада на IRENA възобновяемите енергийни източници трябва да бъдат основен двигател за електрификацията и с чистата си енергия да осигуряват през 2050 г две трети от световните нужди от ток. Нагласите са до тогава инсталираните мощности чиста енергия да достигнат 20 тераватчаса като слънчевата енергия и вятърът осигурят лъвския дял от този капацитет, съответно с 8,5 и 6 тераватчаса. На практика се очаква общото годишно производство на енергия от възобновяеми източници да нарасне от днешните 7000 ТВч до 47 056 ТВч.

„Преходът към все по-електрифицирани форми на транспорт и топлина, в комбинация с увеличаването на производството на енергия от възобновяеми източници, може да доведе до около 60% от свързаните с енергията намаления на вредни емисии, необходими за поемането на света по пътя към изпълнение на Парижкото споразумение.“ обясняват експертите на IRENA.

 

ЕИБ даде 350 млн. евро за гигафабрика в Швеция

Европейската инвестиционна банка отпусна заем от 350 милиона евро на шведската компания Northvolt , която се надява да откъсне значителен дял от световния пазар на батерии. Сега фирмата изгражда своя гигафабрика в Северна Швеция, където възнамерява да използва 100% възобновяема енергия и местни източници за производство на литиево-йонни акумулаторни клетки предимно за  електромобилния сектор.

"Вярвам, че финансовата подкрепа на ЕИБ за Northvolt е показателен пример как нашите финансови и технически дю дилижънс могат да помогнат на частните инвеститори за визионерски проекти“, казва вицепрезидентът на банката Андрю Макдауъл. Кредитната институция е голям фен на проектите за батерии и още през май Макдауъл отбеляза, че финансирането в тази насока ще достигне през тази година 1 милиард евро.

Според плановете на Northvolt първоначално фабриката ще има годишен производствен капацитет от 16 гигаватчаса, който ще бъде увеличен до 40 ГВч. За сравнение, Китай - най-големия световен производител в тази сфера, е разполагал през 2019-а с гигафабрика с капацитет 230 гигаватчаса.

 

Пламен Симеонов

Facebook logo
Бъдете с нас и във