Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Производството на ток е поскъпнало с над 30% пред август

Повишение е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия, и газ - с 12.7 на сто и в преработващата промишленост - с 0.4 на сто.

Националният статистически институт обяви, че производството и разпределението на ток и газ поскъпнало с 31,3 на сто през август. 

Общият индекс на цените на производител в промишлеността през миналия месец се увеличава със 17.9 на сто, в сравнение със същия месец на 2020 година. Нарастване на цените е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия, и газ - с 31.3 на сто, в добивната промишленост - с 14.1 на сто и в преработващата промишленост - с 13.9 на сто.

Общият индекс на цените на производител в промишлеността през август се увеличава с 3 на сто спрямо предходния месец. Повишение е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия, и газ - с 12.7 на сто и в преработващата промишленост - с 0.4 на сто, докато в добивната промишленост е отчетено намаление - със 7.4 на сто.

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов обяви в понеделник, че цените на електроенергията и отоплението за битовите потребителите няма да се променят в следващите три месеца. А правителството представи пакет от дългосрочни и  краткосрочни мерки. Предлаганите финансови компенсации за бизнеса са в размер на 50 лева за изразходван мегават час, а парите за тях ще дойдат от свръхпечалбите на енергийните дружества. По предварителни разчети тези мерки ще струват на държавата между 600 - 650 млн. лв. За да се преразпределят към засегнатите фирми обаче, ще се наложи актуализация на бюджета. Това може се случи най-рано през ноември, от следващият редовен парламент. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във